ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «sos» για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης

13:23 - 30 Οκτ 2019 | Οικονομία
Τα «sos» για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης
Με στόχο την «αναθέρμανση» της αγοράς καυσίμων και τη… θέρμανση των πολιτών η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει κατά τι τον πήχη για το επίδομα θέρμανσης και να απλοποιήσει κάπως τη διαδικασία με στόχο να ενταχθούν στη δράση μισό εκατομμύριο νοικοκυριά και τουλάχιστον 20% περισσότεροι δικαιούχοι (+100.000 σε σχέση με πέρυσι). Βέβαια, η αύξηση του κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ δεν συνεπάγεται σημαντική τόνωση της αγοράς. Κυρίως, τώρα ο στόχος είναι η διευκόλυνση των νοικοκυριών να πάρουν το επίδομα αγοράζοντας, όμως, πολύ λιγότερα λίτρα πετρελαίου.

Τα κριτήρια εισοδήματος, πάντως, παραμένουν κι έτσι αυτό που θα ισχύει είναι το εξής: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 130.000 ευρώ για άγαμο δικαιούχο, ή εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ για έγγαμους (22.000 εισόδημα για μονογονεϊκές ή με 1 παιδί +2.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο).

Οι αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές, ωστόσο, έχουν να κάνουν με το ύψος της επιδότησης που φέτος, σε κάποιες περιπτώσεις, θα ανέλθει στο 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στο ότι δίνονται προκαταβολικά τα λεφτά "στο χέρι". Μάλιστα όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν εξοφληθεί πλήρως πριν την 1η Ιανουαρίου 2020, ακόμη και αν… δεν  έχουν καν αγοράσει πετρέλαιο όταν υπέβαλαν την αίτηση. Επίσης, καταργείται το κριτήριο της επιφάνειας του ακινήτου καθώς μέχρι πέρυσι  για να λάβει κάποιος το maximum της επιδότησης έπρεπε να έχει ακίνητο τουλάχιστον 80 τετραγωνικά (ή 100 τετραγωνικά οι έγγαμοι).

Έτσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από πέρυσι, φέτος, η φιλοδοξία είναι οι περισσότεροι να λάβουν τουλάχιστον 7-120 ευρώ παραπάνω από όσα δικαιούνταν πέρυσι, κατά μέσο όρο. Οριακά "χαμένοι" βγαίνουν, κυρίως, ιδιοκτήτες με ακίνητα από 80 ή 100 τ.μ. και άνω.

Ενδεικτικά, στην Α’ Ζώνη των ορεινών περιοχών, ενώ το ανώτατο όριο επιδόματος ήταν 400 ευρώ, το επίδομα που πήραν κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά ήταν από 183 ευρώ (άγαμοι) ως 230 ευρώ (πολύτεκνοι). Φέτος, μπορεί να μπήκαν χαμηλότερα όρια αλλά η φιλοδοξία είναι τα πραγματικά εισπραχθέντα να είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τα επιδόματα που εισπράχθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο. Έτσι, στην Α’ Ζώνη το επίδομα έχει μια «οροφή» στα 250 ευρώ, που είναι κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών μεγαλύτερη κατά σχεδόν 37% από το περσινό μέσο επίδομα, στη Β’ Ζώνη το «ταβάνι» μπαίνει στα 180 ευρώ αντί 192 ευρώ, στη Γ’ Ζώνη μπαίνει στα 110 ευρώ αντί 102,4 ευρώ και στη Δ’ Ζώνη φτάνει στα 80 ευρώ αντί 64 ευρώ πέρσι.

Τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται, όμως, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κατά 10% κι έτσι το μέγιστο δυνατό φετινό επίδομα διαμορφώνεται στα 350 ευρώ για οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Επιπλέον, για πρώτη φορά «σπάνε» όλες οι Ζώνες σε ορεινές και μη ορεινές περιοχές, με προσαύξηση 20% για τις ορεινές.

Αναλυτικά πέρσι, μια πολύτεκνη οικογένεια στην Ευρυτανία (Α ´Ζώνη) μπορούσε να πάρει ως 400 ευρώ επίδομα θέρμανσης, αλλά θα έπρεπε να αγοράσει 2.500 λίτρα πετρέλαιο κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο η επιδότηση σε αυτές τις περιοχές ήταν μόλις 230 ευρώ, αφού προφανώς τα νοικοκυριά δεν άντεχαν να σηκώσουν το βάρος της δαπάνης των 2.500 λίτρων. Φέτος, η ίδια οικογένεια μπορεί να πάρει 350 ευρώ επίδομα, αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας 700 ευρώ, δηλαδή περίπου 700 λίτρα, άρα 1.800 λίτρα λιγότερα από πέρσι.

Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο κατοικίας των νοικοκυριών, διαμορφώνεται ως εξής:

- Από 64 έως 250 ευρώ γα άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά. Οι ίδιοι πέρυσι ελάμβαναν κατά μέσον όρο 55-183 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

- Από 70-275 ευρώ  για νοικοκυριά με 1 παιδί, έναντι 63-203 ευρώ πέρυσι (κατά μέσον όρο).

- Από 77 ως 300 ευρώ για νοικοκυριά με 2 παιδιά, έναντι 65 -213 κατά μέσον όρον πέρυσι.

- Από 83 ως 325 ευρώ για τρίτεκνες οικογένειες, αντί 67-221 ευρώ που έλαβαν κατά μέσον όρο πέρυσι οι ίδιοι δικαιούχοι

- Από 90 έως 350 ερώ για τους πολύτεκνους, αντί για 66 – 230 που έλαβαν κατά μέσον όρο πέρυσι.

thermansi 1

thermansi 2

Τα προβλήματα

Πάντως μένει να φανεί πώς θα ξεκαθαρίσει μια σειρά ζητημάτων.

Καθώς κονδύλι επιδόματος θέρμανσης για το 2020 δεν έχει προβλεφθεί μένει να φανεί τι με όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- τα οποία δεν αλλάζουν σε σχέση με πέρσι- και δεν προλάβουν να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν στην ώρα τους, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για χρήση του Ειδικού Αποθεματικού του Προϋπολογισμού, αν χρειαστεί να καλυφθεί το κόστος επιδότησης γι’ αυτούς τους δικαιούχους, που θα αγοράσουν πετρέλαιο από τον Ιανουάριο και μετά

Επίσης, πρέπει να διασαφηνιστεί το τι θα γίνει με αυτούς που θα πάρουν επίδομα, αλλά δεν θα πάρουν πετρέλαιο ως 31 Δεκεμβρίου. Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στους ελέγχους και στις διασταυρώσεις

Για πρώτη φορά οι Ζώνες «σπάνε» σε ορεινούς και μη ορεινούς Δήμους. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται μικρότερη επιδότηση σε περιοχές που ως τώρα εντάσσονταν στα υψηλότερα κλιμάκια επιδότησης κι έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιοι Δήμοι εντός της ίδιας Ζώνης θα χαρακτηρίζονται ορεινοί και ποιοι όχι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.