ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Φραγή'' στη στήριξη των μετοχών !

15:08 - 12 Ιουν 2007 | Οικονομία
Το δικαίωμα αγοράς ιδίων μετοχών χάνουν πλέον όλες οι ανώνυμες εταιρείες, στην περίπτωση που επιχειρείται στήριξη της χρηματιστηριακής τους αξίας. Το εν λόγω δικαίωμα «κόβει» σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και Τροποποίηση του Κωδικοποιημένου Νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, σύμφωνα με την οποία καταργείται η ειδική περίπτωση απόκτησης μετοχών για στήριξη της χρηματιστηριακής αξίας, που μπορεί να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς και ταυτόχρονα εισάγονται οι επιτρεπόμενες από την ενσωματούμενη Οδηγία 2006/68/ΕΚ δυνατότητες παροχής δανείων, πιστώσεων και εγγυήσεων.

Παράλληλα, με το ίδιο σχέδιο νόμου επιτρέπεται πλέον η ίδρυση ανώνυμης εταιρίας μόνο από ένα μέτοχο, δυνατότητα που υπήρχε ήδη σε δίκαια άλλων κρατών μελών, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα έκδοσης «εξαγοράσιμων» από την εταιρία μετοχών («redeemable shares»).

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο να προσδιορίζει την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building), ενώ εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας για διάφορους λόγους.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσης στο καταστατικό των λόγων εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας από την εταιρία, μετά από αίτηση της πρώτης, σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε επιχειρηματικά αδιέξοδα, αλλά και το δικαίωμα του κατά 95% πλειοψηφούντος μετόχου να ζητήσει την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας ("squeeze-out").

Να σημειωθεί ότι τόσο αυτές οι ρυθμίσεις όσο και οι υπόλοιπες μεταβολές που περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο νόμου ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνήλθε υπό τον Πρωθυπουργό.

«Μαζί με την κατάθεση, που θα γίνει σήμερα, της αναμόρφωσης του Κώδικα του Πτωχευτικού Δικαίου η παρέμβασή μας κλείνει έναν κύκλο παρέμβασης για τον εκσυγχρονισμό όλης της εταιρικής νομοθεσία, προς όφελος της Οικονομίας και βεβαίως της ανάπτυξης της απασχόλησης και της υγιούς επιχειρηματικής δράσης στην Πατρίδα μας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται με το νέο νόμο είναι οι εξής:

1. Δεν απαιτείται έλεγχος της Διοίκησης για τη σύσταση ή την τροποποίηση του καταστατικού εταιριών με κεφάλαιο μέχρι 3 εκ. ευρώ, δηλαδή του μεγαλύτερου αριθμού ανωνύμων εταιριών και άρα επιταχύνονται σε σημαντικό βαθμό οι σχετικές εγκρίσεις, όπως για παράδειγμα η έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

2. Επιτρέπεται πλέον η ίδρυση ανώνυμης εταιρίας μόνο από ένα μέτοχο, δυνατότητα που υπήρχε ήδη σε δίκαια άλλων κρατών μελών.

3. Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας μπορεί να έχει πλέον μορφή απλούστερη εκείνης που είχε μέχρι σήμερα, όπου γινόταν επανάληψη των διατάξεων του νόμου, όπως ορίζουν, άλλωστε, και οι νεώτερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

4. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη νομοθεσία ευρωπαϊκών και μη χωρών, αυξάνονται οι δυνατότητες έκδοσης προνομιούχων μετοχών (με ή χωρίς ψήφο) και διευκρινίζονται ζητήματα μετατροπής τους σε κοινές, με δήλωση του μετόχου ή με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εισαγωγή προνομιούχων μετοχών με προτεραιότητα συμμετοχής σε κέρδη «από ορισμένη εταιρική δραστηριότητα» (tracking shares).

5. Αλλάζει η διαδικασία μείωσης του κεφαλαίου, καθώς δεν χρειάζεται πλέον η έκθεση ορκωτού ελεγκτή, κάτι που εξισορροπείται στην πράξη με τη ρητή πρόβλεψη αυστηρότερων και ευκρινέστερων προϋποθέσεων ως προς τη διαδικασία της μείωσης.

6. Η εκτίμηση των εταιρικών εισφορών σε είδος θα μπορεί να γίνεται και από ορκωτούς ελεγκτές ή μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και όχι μόνο από την επιτροπή του άρθρου 9.

7. Επίσης, λόγω της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2006/68/ΕΚ, προβλέπονται πλέον εξαιρέσεις στην ανάγκη εκτίμησης των εισφορών σε είδος, όταν τα εισφερόμενα (π.χ. εισηγμένες μετοχές) έχουν αγοραία αξία που μπορεί να εκτιμηθεί με συγκεκριμένους κανόνες.

8. Επιτρέπεται να εξουσιοδοτεί η γενική συνέλευση, που αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο να προσδιορίσει αυτό την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building).

9. Σε περιπτώσεις αύξησης κεφαλαίου εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει με εισφορές σε είδος, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ορισθεί ότι ο καταβάλλων είδος (όπως, για παράδειγμα, ακίνητα) δεν έχει δικαίωμα προτιμήσεως στο τμήμα που

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.