ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μικροεπενδυτές στο... βάθος του τούνελ - Eνδεικτική έρευνα του Χ.Α

15:08 - 12 Ιουν 2007 | Οικονομία
Δεν είναι οτι το κοινό δεν έχει λεφτά και δεν επενδύει στο χρηματιστήριο, αν και δέχεται ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην αγορά. Yπάρχει όμως το κακό προηγούμενο και η αναξιοπιστία του παρελθόντος, που φοβίζουν τους ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με ενδεικτική έρευνα του Χ.Α μόνο το 2% θέτει ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων. Το 20% θεωρεί ως εμπόδιο την αναξιοπιστία του παρελθόντος και το 24% υποστηρίζει ότι η αγορά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Επίσης, ένα 16% δηλώνει αδιάφορο.

Από την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται η νοοτροπία του Ελληνα να επενδύει στην αγορά. Με το γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά  τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το 30% θα το έκανε με επενδύσεις στη Σοφοκλέους η άνοδος του Δείκτη.

Επίσης, το 30% θα το οδηγούσε στο Χρηματιστήριο η λήψη πιο αυστηρών αποφάσεων και ένα ακόμη 30% η εισαγωγή μεγάλων εταιρειών.
 
Γενικότερα όμως, γλυκαίνει η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στη Σοφοκλέους. Το 48% δηλώνει αρνητικό αν επενδύσει στο Χρηματιστήριο, όταν πριν από 2 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 54%. Επίσης, έχει βελτιωθεί η εικόνα του Χ.Α απέναντι στους επενδυτές, αφού το 42% των τελευταίων προσεγγίζει θετικά τη Σοφοκλέους από 33% πριν από 2 χρόνια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων εκ των οποίων απάντησαν οι 340. Το 57% ήταν άνδρες και το 43% ήταν γυναίκες με τις ηλικίες 40-49 ετών να αποτελούν το 37% των επενδυτών και 30-39 ετών τ0 33%,.

Τέλος, η ΕΧΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα το εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΧΑΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της μεσογείου γνωστό ως X -NET. Το όραμα της ΕΧΑ‘για την περιχοή είαν ι ηδημιουργία μιας μεγάλης εικονικά ενιαίας αγοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Σ.Κ.Χ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.