ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Ποιοι οι τέσσερις καταλύτες για την αναβάθμιση της Ελλάδας

13:00 - 05 Νοε 2019 | Οικονομία
Fitch: Ποιοι οι τέσσερις καταλύτες για την αναβάθμιση της Ελλάδας
«Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη» χαρακτηρίζει την επιστροφή του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα ο οίκος Fitch Ratings.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης της οποίας το αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί λοιπόν να την κατακτήσει;» είναι το ερώτημα, που κλήθηκε να απαντήσει ο Michele Napolitano, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου στην Δυτική Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Fitch σημειώνει ότι «Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», προσδιορίζοντας, παράλληλα, έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. 

Ο Fitch εστιάζει σε τέσσερις τομείς, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην αναβάθμιση:

1. Πολιτική: Το περιβάλλον είναι πια πολύ πιο σταθερό από το 2015 και υποστηρικτικό.

2. Ανάπτυξη: Έχει βάσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει ένα βασικό συστατικό, αυτό των επενδύσεων. 

3. Δημοσιονομικά: Έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, που θα εγκαταλείπει την υψηλή φορολογία, αλλά θα διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την νέα κυβέρνηση. 

4. Τράπεζες: Η ποιότητα ενεργητικού είναι πολύ αδύναμη, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ο οίκος σχεδιάζει να το αποτιμήσει με προσοχή. 

Η Fitch στα τέλη Αυγούστου άφησε την χώρα στάσιμη στο «BB-» με σταθερό outlook.

Σημειώνεται ότι στις 25 Οκτωβρίου η Standard & Poor's προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+» και με θετικές προοπτικές -«outlook». Στην αναβάθμιση κρίσιμο ρόλο έπαιξε η άρση των capital controls.

Το θετικό «outlook» της S&P υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, «εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», όπως επισημαίνει ο οίκος.

Ένας ακόμη λόγος πιθανής αναβάθμισης θα ήταν η αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Στον αντίποδα, ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων ή «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων θα οδηγούσε σε σταθερό «outlook».

Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο «B1», ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch. Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την 1η Μαρτίου την ελληνική οικονομία κατά δυο κλίμακες. Δίνει αξιολόγηση αντίστοιχη του οίκου S&P, μόνο που ο τελευταίος διατηρεί θετικό outlook, ενώ η Moody’s σταθερό. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.