ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαμούθ» πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο

13:44 - 18 Νοε 2019 | Οικονομία
«Μαμούθ» πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο
Σχεδόν διπλάσιο είναι στο 10μηνο του 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα στα 5,755 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί και ήταν στο επίπεδο των 2,314 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως τόνισε παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρωί της Δευτέρας  ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, «στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.» Αναφορικά με τα έσοδα του Οκτωβρίου είπε ότι  «ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται αυξημένο κατά τι στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.»

Πάντως το υψηλό ποσοστό υπέρβασης του στόχου για πλεόνασμα δεμ παραπέμπει σε έκτακτες παροχές όπως τονίστηκε, καθώς υπάρχει η καταγραφή των δεδομένων της Γενικής Κυβέρνησης που φαίνεται να περιορίζει τις υπερβάσεις πλεονάσματος.

Πάντως μέχρι στιγμής ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος είναι στο επίπεδο των 346 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και το αδιάθετο αποθεματικό που στις 7 Ιουλίου έφτανε τα 380 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 68 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Εκτιμάται επίσης ότι μέρος των χρημάτων αυτό θα πάει στις οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ ενώ θα κρατηθεί κι ένα ποσό ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 18 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.