ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν για την Ελλάδα

23:01 - 20 Νοε 2019 | Οικονομία
Οι αστερίσκοι της Κομισιόν για την Ελλάδα
Μπορεί η τέταρτη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδας να χαρακτηρίστηκε σε γενικές γραμμές ως «θετική» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, υπάρχουν σημεία στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπά το «καμπανάκι».

Μερικά από αυτά είναι οι δόσεις για τις οφειλές στην εφορία, στις οποίες δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μελλοντική ρύθμιση αλλά και η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή.

Αναλυτική, η Κομισιόν αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές τροποποιούν το καθεστώς των βασικών δόσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως δεν θα προβεί σε νέες ad hoc δόσεις.

Θερμή δεν ήταν και η αντίδραση απέναντι στην αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα κτίρια για την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, ένα μέτρο που, σύμφωνα με την έκθεση, θα αυξήσει το μερίδιο της παραοικονομίας και επί του παρόντος υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό οι θεσμοί ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο  κλάδος.

Οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, σημειώνει η Κομισιόν, επισημαίνοντας, όμως, ότι αυτές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ: το 2018, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. και κατά 7,7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Βελτιωμένη αποτυπώνεται στην έκθεση η εικόνα στην αγορά εργασίας με την ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται με σταθερό ρυθμό. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η απασχόληση θα αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας από 19,3% το 2018 σε περίπου 17% φέτος και σε σχεδόν 15% το 2020. Οι αρχές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών εξελίξεων και σκοπεύουν να προβούν σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες θέτουν, επίσης, σε άλλο σημείο προειδοποιήσεις για τον τομέα των δημόσιων δαπανών, σημειώνοντας πως υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα - συγκεκριμένα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.