ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020

09:33 - 21 Νοε 2019 | Οικονομία
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, μετά την έγκριση που έλαβε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι 2,8% το 2020, παρότι η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,3%. Παράλληλα, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό εκτιμάται, μετά και την έκθεση της Κομισιόν ότι θα ανέβει στο 3,8% του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα επιδράσουν θετικά οι φοροελαφρύνσεις, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοστούν το 2020.

Τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού:

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% από 22%.

  • Προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Η προσαύξηση για το 1ο παιδί διαμορφώνεται στα 364 ευρώ και από το 2ο παιδί και πάνω στα 1.000 ευρώ.

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης από την 1η Ιουλίου 2020.

  • Μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και κράνη ασφαλείας στο 13%.

  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% από τη χρήση του 2019 και μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από 10% σε 5%.

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη.

  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη.

  • Επιστροφή φόρου για έως το 40% των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι «αστερίσκοι» της Κομισιόν:

Η Κομισιόν αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές τροποποιούν το καθεστώς των βασικών δόσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως δεν θα προβεί σε νέες ad hoc δόσεις.

Θερμή δεν ήταν και η αντίδραση απέναντι στην αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα κτίρια για την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, ένα μέτρο που, σύμφωνα με την έκθεση, θα αυξήσει το μερίδιο της παραοικονομίας και επί του παρόντος υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό οι θεσμοί ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο  κλάδος.

Οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, σημειώνει η Κομισιόν, επισημαίνοντας, όμως, ότι αυτές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ: το 2018, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. και κατά 7,7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Βελτιωμένη αποτυπώνεται στην έκθεση η εικόνα στην αγορά εργασίας με την ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται με σταθερό ρυθμό. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η απασχόληση θα αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας από 19,3% το 2018 σε περίπου 17% φέτος και σε σχεδόν 15% το 2020. Οι αρχές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών εξελίξεων και σκοπεύουν να προβούν σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες θέτουν, επίσης, σε άλλο σημείο προειδοποιήσεις για τον τομέα των δημόσιων δαπανών, σημειώνοντας πως υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα - συγκεκριμένα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.