ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θωμάς: Μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο ΕΣΕΚ

13:03 - 21 Νοε 2019 | Οικονομία
Θωμάς: Μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο ΕΣΕΚ
Σε δέκα ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ.

«Οι χρόνοι είναι πιεστικοί, έχουμε δουλέψει πολύ για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές. Πολλά πράγματα θα τα συνεχίσουμε, πολλά πράγματα θα τα επισπεύσουμε», τόνισε ο κ. Θωμάς.

Ενεργειακή ατζέντα

Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τις αλλαγές που προωθούνται, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «θα είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά στις ΑΠΕ με στόχο την ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας να φθάσει στο 35% μέχρι το 2030. Αυτό θα απαιτήσει νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα πάνω από 8 γιγαβάτ. Το 90% αυτών θα έχουν υποχρέωση συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη λειτουργικής ενίσχυσης. Η ηλεκτρική ενέργεια θα στηρίζεται κατά 60% στις ΑΠΕ», επεσήμανε.

Όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, ο κ. Θωμάς ανέφερε ότι στις αρχές του χρόνου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα καθώς και πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις ύψους 180 δις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την Ελλάδα είχε εξαγγελθεί ότι θα διατεθούν 34 δις προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα αυξήσουμε το ποσοστό των επενδύσεων, ίσως να αλλάξουμε την κατανομή», σημείωσε σχετικά.

Ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να σταματήσει την χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων και το αν αυτό αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα στην οποία το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως μεταβατικό καύσιμο, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι:

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις έργων που δεν χρειάζονται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων λόγω της κερδοφορίας των project αυτών, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κλπ».

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για όλα τα έργα PCI ενώ η πολιτική για το φυσικό αέριο, όπως τόνισε, αναμένεται να επανεξεταστεί το 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 21 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.