ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Δεν μπορούμε ν’ αποζημιώσουμε τους ζημιωθέντες από την ThomasCook!

14:02 - 21 Νοε 2019 | Οικονομία
Κομισιόν: Δεν μπορούμε ν’ αποζημιώσουμε τους ζημιωθέντες από την ThomasCook!
Άναυδους άφησε, τους πλέον των 10 ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, που είχαν υποβάλει ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την κατάρρευση της ThomasCook, η αρμόδια Επίτροπος Jourova που, σε σημερινή γραπτή της απάντηση, διαβεβαιώνει πως: «Δεν υπάρχουν μέσα για την αποζημίωση των θιγόμενων πιστωτών, εργαζομένων και ταξιδιωτών σε επίπεδο ΕΕ» !

Η Επίτροπος, μάλιστα, υποστηρίζει πως «η πτώχευση των εταιρειών του ομίλου ThomasCook καταδεικνύει τα οφέλη που προκύπτουν από τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των ταξιδιωτών» αλλά με «τάκτ» συμπληρώνει ότι, η εφαρμογή της νομοθεσίας εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που την έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο.

Δεν δυσκολεύεται, ωστόσο, να «ομολογήσει» ότι «Επί του παρόντος, η Κομισιόν αξιολογεί τη συμμόρφωση των εν λόγω μέτρων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων προστασίας κατά της αφερεγγυότητας και ότι θα υποβάλει έκθεση προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια έως τον Ιανουάριο του 2021.»!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κ. Jourová

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η πτώχευση των εταιρειών του ομίλου ThomasCook καταδεικνύει τα οφέλη που προκύπτουν από τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των ταξιδιωτών. Βάσει της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, οι πληγέντες ταξιδιώτες επωφελούνται, χωρίς χρέωση, από τα συστήματα προστασίας κατά της αφερεγγυότητας τα οποία πρέπει να τηρούν οι διοργανωτές, αναλαμβάνοντας τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών και την επιστροφή των εξόδων για ταξιδιωτικές υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Όλα τα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Επί του παρόντος, η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση των εν λόγω μέτρων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων προστασίας κατά της αφερεγγυότητας.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια έως τον Ιανουάριο του 2021.

Μια σειρά οδηγιών της ΕΕ προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αποτελεί ευθύνη των εθνικών αρχών να διασφαλίσουν την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των εκτελεστικών κανόνων των εν λόγω οδηγιών.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μπορεί να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους εργαζομένους, διευκολύνοντάς τους στην εξεύρεση νέας απασχόλησης, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό για το ΕΤΠ4. Οι απολύσεις πρέπει να απορρέουν άμεσα από την παγκοσμιοποίηση ή από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Το πρώτο βήμα για την κινητοποίηση του ΕΤΠ είναι να υποβάλει αίτηση το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Οι εκκρεμείς οφειλές των επιχειρηματικών εταίρων (π.χ. ξενοδοχεία) των αφερέγγυων εταιρειών

του ομίλου ThomasCook υπόκεινται στις διαδικασίες αφερεγγυότητας των αρμόδιων κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν μέσα για την αποζημίωση των θιγόμενων πιστωτών σε επίπεδο ΕΕ.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις θέσεις εργασίας και στους ταξιδιώτες που επηρεάζονται στις περιφέρειές τους και να ανταλλάξει πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη που είναι διαθέσιμη από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του εν λόγω αντικτύπου.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.