ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η οικονομική πολιτική βοηθά το 89% της κοινωνίας

18:12 - 21 Νοε 2019 | Οικονομία
«H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βοηθά το 89% της κοινωνίας», διαπιστώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «όποτε προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, θα κατευθύνεται στην ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Άλλο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αναφέρει ότι όποιος χώρος προκύπτει θα χρησιμοποιείται κατά 80% για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέγεθος των 436 εκατ. ευρώ της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τελικό, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διενεργεί μια νέα άσκηση ανώτατων οροφών δαπανών -προκειμένου να περιορίσει εκ των προτέρων φαινόμενα υποεκτέλεσης λόγω αδυναμίας απορρόφησης συγκεκριμένων δαπανών- εν αναμονή και των τελικών στοιχείων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα έσοδα.

Σημειώνεται ότι ο Προϋπολογισμός του2019 προβλέπει εκτέλεση ΠΔΕ 2,7 δισ. ευρώ μόνον τον Δεκέμβριο εφέτος, ενώ για το κλείσιμο του εφετινού προϋπολογισμού (σ.σ. στο τέλος του Φεβρουαρίου 2020) απομένει η είσπραξη εσόδων 10-11 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η παραμικρή αλλαγή στις παραπάνω προβλέψεις μπορεί να επηρεάσει τον δημοσιονομικό χώρο και το ύψος του τελικού μερίσματος που θα διανεμηθεί.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις - που δεν θα πρέπει να αναμένονται τον Νοέμβριο - θα γίνουν από τον πρωθυπουργό επισήμαναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας πως ό,τι έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, ισχύει στο ακέραιο, δηλαδή η ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

Σημειώνεται ότι από τα 436 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ ύψους 150-200 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό).

Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη διατεθεί άνω των 200 εκατ. ευρώ για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και 138 εκατ. ευρώ για τη μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μικρές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση. Με βάση τον προγραμματισμό, έως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το φορολογικό και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα, αφού λάβει τη θετική γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM. Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.