ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέκα εντολές Μπέζα για τον προληπτικό έλεγχο

13:29 - 15 Ιουν 2007 | Οικονομία
Δέκα σημεία θα πρέπει να έχουν «κατά νου» τα 21 ειδικά ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών κατά την διενέργεια των προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 12 νομούς της χώρας.Τα σημεία αυτά ανέλυσε βήμα προς βήμα σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπεζας σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους συντονιστές των ειδικών συνεργείων παρουσία του γ.γ. του υπουργείου κ. Ν. Ανδριανόπουλου αλλά και άλλων υπηρεσιακών στελεχών, και από τα οποία αναδεικνύεται η λογική του «μαστίγιου» και «καρότου» που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά οι ελεγκτές θα προσπαθούν να καλλιεργούν κλίμα φορολογικής συνείδησης ενώ από την άλλη θα ελέγχουν τους πάντες... και τα πάντα...σε καθεστώς ευγένειας!                

«Ελέγχουμε γρήγορα και αθόρυβα χωρίς να μένουμε πολύ ώρα μέσα στις επιχειρήσεις, ενώ εάν διαπιστώσουμε οτιδήποτε ή υπάρξουν καταγγελίες θα είμαστε αμείλικτοι», είναι η εντολή που έδωσε ο υφυπουργός στα ελεγκτικά συνεργεία, ο οποίος από την άλλη απείλησε με...αντικατάσταση τους ελεγκτές οι οποίοι δεν θα ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντά τους.      

Αναλυτικότερα, οι δέκα εντολές που έδωσε στα ελεγκτικά συνεργεία ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπέζας έχουν ως εξής:          

1. Να έχουν πάντα μαζί τους την ταυτότητα και την εντολή ελέγχου.

2. Θα ελέγχουν τους πελάτες κατά την έξοδο από το κατάστημα πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, εάν έχουν πάρει φορολογικό στοιχείο.

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί κανονικό φορολογικό στοιχείο δεν εισερχόμαστε στο κατάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή δεν έχει εκδοθείφορολογικό στοιχείο, αφού ο πελάτης μας αναφέρει το είδος και την τιμή, εισερχόμαστε όλο το συνεργείο μαζί εντός του καταστήματος για επαλήθευση στην ταμειακή μηχανή.

3.Εφόσον διαπιστώνεται ότι πράγματι έγινε παράβαση θα εκδίδουν και θα παραδίδουν το Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου στο οποίο αναφέρεται το γεγονός, και θεωρείται το βιβλίο εφόσον είναι διαθέσιμο και τίποτα άλλο.

4. Η είσοδος και έξοδος γίνεται με ευπρέπεια χωρίς έπαρση και φωνές.

5. Υπάρχουν επαγγέλματα που η είσοδος εντός του χώρου του καταστήματος είναι απαραίτητη όπως :

α) Ταβέρνες, μπαρ , καφενεία , κέντρα διασκέδασης, ουζερί, κλπ.Σ’ αυτή τη περίπτωση ελέγχουμε εάν στα τραπέζια που έχουν σερβιριστεί υπάρχουν κανονικά αποδείξεις , δηλαδή νόμιμη απόδειξη με κανονική ώρα, με το είδος του σερβιρίσματος και τον αντίστοιχο Φ.Π.Α. και εφόσον όλα είναι εντάξει φεύγουν χωρίς καμιά ενόχληση στην επιχείρηση.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη έκδοση αποδείξεων (δηλαδή δεν υπάρχει στο τραπέζι απόδειξη ή δεν έχει εκδοθεί θεωρημένο δελτίο παραγγελίας στις ταβέρνεςεφόσον χρησιμοποιείται), θα συντάσσεται το Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου με τις παραβάσεις που διαπιστώνουνε, το οποίο στη συνέχεια παραδίδεται και χωρίς καμιά άλλη όχληση φεύγετε, και εφόσον έχει πολύ δουλειά, δε ζητάτε το βιβλίο για θεώρηση. Σκοπός μας δεν είναι ο έλεγχος των βιβλίων και της υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. , αλλά η έκδοση φορολογικών στοιχείων και μόνο.

β) Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κλπ δηλαδή όσα επαγγέλματα υποχρεούνται να τηρούν πρόσθεταβιβλία. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος εντός του χώρου εργασίας είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει έλεγχος.

6. «Η συνεργασία με τους πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και πρέπει να μας λένε τα πραγματικά γεγονότα (πχ ναι,μου έδωσε απόδειξη ο φούρναρης αλλά δεν την πήρα ή μου έπεσε, οπότε κάνουμε σύσταση στο φούρναρη ή στον υπάλληλο να προσέχουν). Δεν κάνουμε θόρυβο ή φασαρία. Θα έχετε και άλλες ευκαιρίες για έλεγχο τις επόμενες μέρες».

7. «Ελέγχουμε τους πάντες χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, πρέπει η αγορά να πιστέψει ότι είμαστε πάντα μπροστά τους, έτοιμοι να τους ελέγξουμε».

8. «Εντοπίζουμε και ελέγχουμε συχνότερα τις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα, πχ όλες τις παραλιακές οδούς, πλατείες, ουζερί, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, μπαρ, σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Ακόμα, τις παραλίες –πλαζ, μαγαζιά τουριστικών ειδών, ξενοδοχεία, χώροι στάθμευσης, κέντρα εστιάσεως κλπ. Δεν αφήνουμε κανένα επάγγελμα ανέλεγκτο».

9. «Ελέγχουμε γρήγορακαι αθόρυβα χωρίς να μένουμε πολύ ώρα μέσα στις επιχειρήσεις. Δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο παραβατικής συμπεριφοράς στην άσκηση των καθηκόντων σας. Εάν διαπιστώσουμε οτιδήποτε ή υπάρξουν καταγγελίες θα είμαστε αμείλικτοι. Τα ειδι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.