ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα και προσδοκίες από το scouting επενδυτών στις ΗΠΑ Κύριο

14:01 - 10 Δεκ 2019 | Οικονομία
Θετικό κλίμα και προσδοκίες από το scouting επενδυτών στις ΗΠΑ
Πάνω από 100 επαφές είχε στη Νέα Υόρκη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του 21ου Ετήσιου Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link. Τα αποτελέσματα μένει να φανούν, ωστόσο αυτό που διεφάνη είναι το καλό κλίμα για την πορεία της χώρας.

Πέρα από τις 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχαν δύο ομαδικές εκδηλώσεις (group sessions) με παρουσία επενδυτών. Αντίστοιχες κατ’ ιδίαν ενημερώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους έκαναν και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής: οι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς.

Πιο συγκεκριμένα οι επαφές ήταν με: AthanorCapital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Assetmanagement, Consilience Capital, EatonVance, Fir Tree Partners, Goldman SachsAsset Management,

Third Poin,Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi,Aberdeen, Helm,Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura,  East Rock, Centerbridge, Beachpoint, Weterwheel.

Για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε ως «πολλά υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας» την αγορά ακινήτων, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα logistics, τις υποδομές, τη βιοτεχνολογία, τη φαρμακοβιομηχανία, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, την έρευνα και ανάπτυξη, τα τρόφιμα αλλά και τη βαριά βιομηχανία.

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, από το βήμα του Συνεδρίου ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ως δείγμα γραφής της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προσελκύσει γρήγορα τις απαραίτητες επενδύσεις για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καθώς ο λιγνίτης θα αποσυρθεί από την ηλεκτροπαραγωγή έως το 2028 και το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα θα φτάσει το 35% έως το 2030, από 17% περίπου σήμερα. Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι οι δράσεις, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προϋποθέτουν την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν περί τις 60.000 θέσεις εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, αρχής γενομένης από τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που ενισχύει την ανταγωνιστική θέση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, ενώ δρομολογεί την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τράπεζες

Επίσης οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτικών τραπεζών, οίκων και funds με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου για τη διαχειριστών κόκκινων δανείων έσπευσαν για επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που βρέθηκαν για το συνέδριο στη Νέα Υόρκη και τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

«Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο “παιδί-θαύμα” της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Ζαββός και τόνισε ότι στόχος του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες κατά 40%, να αυξηθεί η κεφαλαιακή βάση τους και να βελτιωθεί η κερδοφορία τους.

 «Ο “Ηρακλής” προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «H αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στην επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τους επενδυτές».

Σήμερα η ελληνική κυβερνητική αποστολή και στελέχη των εταιριών ελληνικών συμφερόντων οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα χτυπήσουν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της συνεδρίασης στο πλαίσιο της «Ημέρας της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Greek Day at NYSE).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.