ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακριβή μου Αθήνα ...

14:17 - 18 Ιουν 2007 | Οικονομία
Η Αθήνα ανέβηκε 30 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων αναφορικά με το κόστος διαβίωσης για τους ξένους. Eτσι, έφτασε στην 29η θέση στον κόσμο, ενώ βασική αιτία της ανόδου εμφανίζεται η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου Συμβουλών για τους Ανθρώπινους Πόρους Μέρσερ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 143 πόλεις με την εξέταση 200 τομέων του κόστους διαβίωσης, όπως η κατοικία, οι μεταφορές, η σίτιση, η ένδυση, ο οικιακός εξοπλισμός και η διασκέδαση.

Η Μόσχα παραμένει και το 2007 -για δεύτερο συνεχόμενο έτος- η πιο ακριβή πόλη σε ότι αφορά το κόστος διαβίωσης για τους ξένους, μπροστά από το Λονδίνο -που ανέβηκε τρεις θέσεις-, τη Σεούλ και το Τόκιο που ήταν πρώτο το 2005.

«Η αλλαγή της ισοτιμίας του ρουβλιού σε σχέση με το δολάριο» και «η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών, πολλαπλασίασαν το κόστος ζωής για τους ξένους στη Μόσχα» αναφέρεται στην έκθεση.

Το Παρίσι ανέβηκε δυο θέσεις και βρέθηκε στην 13η θέση για το 2007. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη υποχώρησε πέντε θέσεις και βρίσκεται στην 15η θέση, αν και παραμένει η πλέον ακριβή για τους ξένους στη Βόρεια Αμερική. Το Λος Αντζελες βρίσκεται στην 42η θέση.

Καμία άλλη πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν βρίσκεται μεταξύ των 50 πρώτων πιο ακριβών για τους ξένους πόλεων, σύμφωνα με την έκθεση Μέρσερ.

Από τις ευρωπαϊκές πόλεις, εκτός του Λονδίνου, στην πρώτη δεκάδα είναι η Κοπεγχάγη (6η), η Γενεύη (7η), η Ζυρίχη (9η) και το Όσλο (10ο).

Στην Ασία, τέσσερις πόλεις (Σεούλ, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ και Οσάκα) φιγουράρουν μεταξύ των 10 πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο. Το Πεκίνο βρίσκεται στην 20η θέση και η Σαγκάη στην 26η.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.