ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης: «Κλειδί» η εισπραξιμότητα εισφορών για την αποπληρωμή των αναδρομικών

12:30 - 17 Δεκ 2019 | Οικονομία
Μηταράκης: «Κλειδί» η εισπραξιμότητα εισφορών για την αποπληρωμή των αναδρομικών
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το "κλειδί" για το θέμα αυτό είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών», σημείωσε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως «είμαστε απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα 35 δισ. χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο υφυπουργός τόνισε ότι το 2020 θα δοθούν 29 δισ. ευρώ για συντάξεις, ενώ τα μισά, περίπου 14,5 δισ. προέρχονται από κρατική επιχορήγηση. «Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα όμως χρειάζονται 4 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο», τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε 1,4 ανά συνταξιούχο και στο μέλλον θα μειωθεί στο 1,25 ανά συνταξιούχο. Σε δυσμενές δημογραφικό κανένα αναδιανεμητικό σύστημα δεν επιβιώνει. Το μεικτό σύστημα διασφαλίζει πως οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Μείωση 5% στις ασφαλιστικές εισφορές σε βάθος 4ετίας

Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των μισθωτών από την μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και γιατί η κυβέρνηση αύξησε την κατώτατη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών, ο Μηταράκης απάντησε ως εξής:

«Παρακολουθώ τους νομπελίστες και εσάς σε ότι αφορά την οικονομική σκέψη. Η συνολική μείωση των μισθωτών με αποδοχές 5.000-10.000 ευρώ είναι αρκετά σημαντική και θα δείτε τα νούμερα σύντομα. Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοί θα είναι διπλά κερδισμένοι καθώς η πολύ χαμηλή εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου τους εγκλώβιζε σε πολύ χαμηλές συντάξεις. Επιλέξαμε να αυξήσουμε λίγο την κατώτατη εισφορά γιατί έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Με μια μικρή αύξηση δηλαδή κερδίζει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί ταυτόχρονα του μειώσαμε και την φορολογία. Επίσης σε βάθος 4ετίας θα υπάρξει συνολικά μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές που θα ελαφρύνει τη μισθωτή εργασία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.