ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Τα χρέη απορροφούν τα εισοδήματα- Τρία «κλειδιά» ανάπτυξης

14:17 - 18 Δεκ 2019 | Οικονομία
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Τα χρέη απορροφούν τα εισοδήματα- Τρία «κλειδιά» ανάπτυξης
H ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει με σχετικά καλές προϋποθέσεις την επιδίωξη του υψηλότερου αναπτυξιακού στόχου (2,8%) για το 2020, σημειώνει στο τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σημειώνει πως η οικονομία της χώρας δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις εξωτερικές πιέσεις αντιθέτως ο ρυθμός ανάπτυξης είναι λίγο μεγαλύτερος ή και ανάλογος με τα επίπεδα του 2018.

Την πρωτοφανή αναθεώρηση των επιδόσεων του α΄ εξαμήνου του 2019 από 1,5% σε 2,1% ετησίως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενισχύει η αντίστοιχη μεγέθυνση κατά 2,3% το γ΄ τρίμηνο του έτους, με την προϋπόθεση το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,5% το δ΄ τρίμηνο προκειμένου να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για 2% το 2019.

«Βέβαια, μετά από μια 10ετία οικονομικής κρίσης είναι λογικό η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να παραμένει ποιοτικά εύθραυστη και εξωτερικά ευάλωτη.  Εύθραυστη γιατί στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές και τον τουρισμό, αλλά και στην αναθέρμανση του χώρου των κατασκευών και όχι τόσο στις επενδύσεις ή την ιδιωτική κατανάλωση που παραμένουν χωρίς δυναμική.  Από την άλλη πλευρά, όσο συνεχίζεται η διεθνής οικονομική επιβράδυνση αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι την «κρατούν» ευάλωτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά αναπτυξιακής δυναμικής χωρίς αποκλεισμούς:

- η αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης,
- η υλοποίηση σημαντικού όγκου ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, και
- κυρίως ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας.

Εγκλώβισμένοι στα χρέη
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία, παρά την προσωρινή ρύθμιση και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παραμένει αιχμάλωτη στην παγίδα του ιδιωτικού χρέους.

Είναι ενδεικτικό πως αν και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε 5% το α΄ εξάμηνο του 2019, η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε σε 0,4%.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι υψηλές υποχρεώσεις των πολιτών και οι ρυθμίσεις όσων αδυνατούν να τις εξυπηρετήσουν, απορροφά τα εισοδήματά τους, ιδιαίτερα υπό την πίεση κατασχέσεων και πλειστηριασμών .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.