ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Οι πληροφορίες θα αμοίβονται...!

15:29 - 19 Ιουν 2007 | Οικονομία
Με φορολογικά «bonus» θα επιβραβεύει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα για την αποκάλυψη των περιπτώσεων διαφθοράς αλλά και όταν είναι ειλικρινείς με τις δικές τους φορολογικές παρατυπίες. Παράλληλα, από «ιερά εξέταση» θα περνούν οι υπάλληλοι κατά την ένταξη τους στο σώμα των ελεγκτών με την όλη θητεία τους να εξαντλείται στα τρία χρόνια ενώ «κόβεται η φόρα» των συνταξιούχων εφοριακών για απευθείας δουλειά με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αμέσως μετά την συνταξιοδότησης τους.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, το οποίο ενέκρινε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και πολύ σύντομα αναμένεται η κατάθεση του στην Βουλή.        

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επέρχονται ριζικές αλλαγές και στον τομέα των προστίμων τα οποία θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος και τον χρόνο της παράβασης ( πριν ή μετά τον έλεγχο) ενώ παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους.

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου συστήνεται ειδικός μηχανισμός στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου η οποία θα ασχολείται με την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι η εν λόγω φοροδοτική «δεξαμενή» ξεπερνά τα 17 δις. ευρώ, ενώ από «ψιλή κρησάρα» θα περνάει οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εργαζόμενων σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες του Υπουργείου.

 Αναλυτικότερα, όμως τα 19 σημεία του νομοσχεδίου, μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περιορίσει τα πολλαπλά «πρόσωπα» με τα οποία δρα σήμερα η φοροδιαφυγή έχουν ως εξής:               

1.Ο ρόλος των φορολογικών ελεγκτών να είναι πρωτίστως συμβουλευτικός στους νέους επιτηδευματίες (π.χ. τα πρώτα δυο χρόνια) με την επιβολή ειδικού χαμηλού ποινολογίου. Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. διπλά βιβλία, πλαστά στοιχεία κλπ).

2.Εκδίδεται φυλλάδιο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και οιφορολογικοί ελεγκτές κατά τον έλεγχο, το σκοπό του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον έλεγχο και αυτές που έπονται, το ύψος των προβλεπόμενων ποινών, κλπ. Επιπλέον, καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα των φορολογουμένων για ζητήματα που άπτονται των φορολογικών ελέγχων, των ποινών κλπ.

3.Καθιερώνεται ειδικό καθεστώς ποινών σε σύγκριση με τις ποινές που θα επιβάλλονταν εάν οι παραβάσεις αυτές αποκαλύπτονταν μετά τον έλεγχο (κίνητρο ειλικρίνειας). Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δηλώσουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους ή τις ενέργειές τους για τις οποίεςδεν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι είναι σύννομες, εντόςσυγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι επίκειται έλεγχος.

4.Παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

5.Παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους.

6.Καθιερώνεται η υποχρεωτική διοικητική επίλυση της διαφοράς πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί στο στάδιο αυτό να ζητηθεί συνολικός επανέλεγχος της επιχείρησης και όχι μόνο των σημείων που βρίσκονται στη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

7.Για να μην «λιμνάζουν» οι υποθέσεις στις Δ.Ο.Υ., τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων θα αποστέλλονται απευθείας από τη Γ.Γ.Π.Σ. στους φορολογούμενους. Με το ειδοποιητήριο θα καλούνται οι φορολογούμενοι, εάν συμφωνούν με το αποτέλεσμα της διασταύρωσης, να υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες συμπληρωματική δήλωση. Παράλληλα, θα ενημερώνονταιγια τις προσαυξήσεις που θα συνεχίζουν να επιβάλλονται. Εάν διαφωνούν, θα ενημερώνουν σχετικά με ένα, επισυναπτόμενο στο ειδοποιητήριο έντυπο, την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

8.Θα διενεργούνται συχνότεροι έλεγχοι σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν. Το μέτρο αυτό είναι κατασταλτικό αλλά πρωτίστως προληπτικό. Επίσης, καταρτίζονται δείκτες για την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και θα γίνονται διαφορετικής συχνότητας και ποιότητας φορολογικοί έλεγχοι για κάθε επιμέρους κατηγορία.

9.Η ένταξη των υπαλλήλων στο σώμα των ελεγκτών θα γίνεται μετά από αξιολόγηση. Η θητεία σε αυτό θα είναι συγκεκριμένη χρονικά (π.χ. τριετής) και θα γίνετ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.