ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος φέρνει η γραμμή «παραπόνων»

15:48 - 21 Δεκ 2019 | Οικονομία
Διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος φέρνει η γραμμή «παραπόνων»
Τη διεύρυνση κατά 50.000 των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος εξετάζει η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η σχετική πλατφόρμα και μετά τις πολλές παρατηρήσεις πολιτών στο σχετικό «ΚΕΠ@» που στήθηκε για «αδικίες» στα όσα έθετε η υπουργική απόφαση ως κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις θα αφορούν κύρια νοικοκυριά με ΑμεΑ, όπου μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με τις φορολογικές δηλώσεις και την υποχρέωση υποβολής επί επτά έτη. 

Ήδη πάντως το υπ. Οικονομικών έχει σημειώσει ότι θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. «Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε το υπ. Οικονομικών με ανακοίνωσή του.

Στόχος πάντως με βάση το δημοσιονομικό χώρο είναι ο αριθμός των δικαιούχων να φθάσει στα 300.000 συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη θα είναι τελικά και η δαπάνη για το κοινωνικό μέρισμα η οποία θα ανέρθει στα 200 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Η κίνηση αυτή βασίζεται στο ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Όπως έχει ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, με τα έσοδα στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 να είναι αυξημένα κατά 380 εκατ. ευρώ, στα 48,4 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό εισπραξιμότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το «περίσσευμα» του προϋπολογισμού στο επίδομα θέρμανσης το οποίο από τα 68 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί στα 78 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο ποσό αυτό εξετάζεται να προστεθεί το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Τύπου, που έμεινε αδιάθετο φέτος.

Γιωργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 21 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.