ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

New Year's resolutions: Οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας το 2020

11:08 - 01 Ιαν 2020 | Οικονομία
New Year's resolutions: Οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας το 2020
Το 2020 θεωρείται κομβικό έτος για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει υψηλούς στόχους, που εφόσον επιτευχθούν θα αλλάξουν το status της χώρας. Οι στόχοι της ανάπτυξης, οι επενδύσεις και οι μεταμνημονιακές σχέσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Αν πρέπει να ξεχωρίσει κανείς και να απαριθμήσει τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το 2020, θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει από το στόχο της ανάπτυξης.

Ψηλά ο πήχης

Ο πήχης έχει μπει ψηλά από την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό και υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη που το 2020 θα αγγίξει το 2,8% από 2% το 2019.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη, αλλά θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα παραπάνω επίπεδα; Σε επίπεδο διεθνών θεσμών δεν υπάρχει ομοφωνία και κάποιοι τον αμφισβητούν ή τον θεωρούν υπερβολικά φιλόδοξο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά κρίσιμο να πιάσουμε το συγκεκριμένο στόχο και για λόγους αξιοπιστίας.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του για τη νέα χρονιά και ο Γιάννης Στουρνάρας, η αξιοπιστία της χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πορεία της.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Το ίδιο πιστεύει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνδέει την αξιοπιστία της χώρας με τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και προωθεί μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι πιο εύκολο να πειστούν οι εταίροι και να «πέσει» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%.

Ξεμπλοκάρισμα έργων

Σύμμαχος για όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει το «ξεκλείδωμα» έργων ή ιδιωτικοποιήσεων που έχουν «κολλήσει» για χρόνια, αλλά μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ασφαλώς αυτή του Ελληνικού, αλλά υπάρχουν και οι ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ ή του ΔΑΑ που έχουν καθυστερήσει.

Επενδύσεις

Τέτοιου είδους εξελίξεις θα δώσουν αναμφίβολα θετικό σήμα και σε επενδυτές από το εξωτερικό που η χώρα έχει ανάγκη. Η προσέλκυση επενδύσεων και η εισροή κεφαλαίων θεωρείται «κλειδί» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και φυσικά ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόθεση την κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας, που σίγουρα, εφόσον προχωρήσει, μπορεί να δελεάσει περισσότερους επενδυτές.

Τράπεζες

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί ασφαλώς και η πορεία των τραπεζών με πρώτη και κυριότερη την επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια που θεωρείται κομβικής σημασίας.

Αναβαθμίσεις

Το… μάτι των διεθνών οίκων αξιολόγησης θα παρακολουθεί κάθε κίνηση της Ελλάδας και ασφαλώς όλα τα παραπάνω θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αξιολογήσεις που θα δώσουν στη χώρα μας.

Όπως έχουμε επισημάνει στο Reporter, συνολικά οκτώ αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει το 2020 από τους τέσσερις διεθνείς ελεγκτικούς οίκους και φυσικά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το καθοριστικό επίπεδο για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι να φτάσει στην κατηγορία ΒΒΒ, προκειμένου να εισέλθει ξανά στις χώρες που παρουσιάζουν ευρωπαϊκή κανονικότητα, κάτι το οποίο ίσχυε στη χώρα μας μέχρι και το 2007.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.