ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνουν οι...λογαριασμοί του ΔΝΤ στην Ελλάδα- Βλέπει επενδυτές ο Μητσοτάκης

08:50 - 08 Ιαν 2020 | Οικονομία
Κλείνουν οι...λογαριασμοί του ΔΝΤ στην Ελλάδα- Βλέπει επενδυτές ο Μητσοτάκης
Το ΔΝΤ συνέδεσε το όνομά του με την κρίση στην Ελλάδα και η σταδιακή... απεμπλοκή του από τη χώρα μας στέλνει ασφαλώς ένα ξεχωριστό μήνυμα. Κάθε βήμα που απομακρύνει το Ταμείο από την Ελλάδα είναι σημαντικό. Ιδιαίτερο συμβολισμό αποκτά λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της απόφασης να κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον με τη νέα επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε την "κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες".

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ".

Οι παραπάνω ανακοινώσεις σηματοδοτούν ασφαλώς μία νέα εποχή για την Ελλάδα, που πλέον έχει ως στόχο να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στις κινήσεις για να αφήσει η Ελλάδα πίσω της το ΔΝΤ προσθέστε ακόμα και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρξει εντός του 2020 η πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του Ταμείου. Τα χρωστούμενα είναι πλέον περίπου 7,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ (όπως προκύπτει και από τη συνάντηση της Τρίτης) δεν έχει αντίρρηση να γίνει μια νέα πρόωρη εξόφληση.

Πλεονάσματα

Έστω κι αν πλέον δεν έχει άμεση εμπλοκή στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναμένεται μέσω δηλώσεων και εκθέσεων για την ελληνική οικονομία να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της χώρας μας για το ζήτημα της μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θεωρείται πως θα παίξουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να τα μειώσει κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ. Αντί δηλαδή για στόχο 3,5%, θέλει το 2021 ή το αργότερο το 2022, να έχει στόχο 2% με 2,5%. Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκεοργκίεβα φάνηκε πως το Ταμείο παραμένει σταθερό στη θέση του πως η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει δημοσιονομικό χώρο.

Μητσοτάκης: Στη μείωση φόρων το 80% της μείωσης των πλεονασμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ βρέθηκε σε πάνελ του think tank Atlantic Council και ανέπτυξε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το τι θα πράξει αν καταφέρει να πείσει τους θεσμούς για μείωση των πλεονασμάτων.

Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από ενδεχόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 80% για μείωση φόρων και κατά 20% για κοινωνικές δαπάνες.

Τετάρτη... ημέρα επενδύσεων

Ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, καθώς θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ξεχωρίζει η συνάντηση που θα έχει στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) με Αμερικανούς επενδυτές.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί πως στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.