ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oxford Economics: Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια

17:15 - 08 Ιαν 2020 | Οικονομία
Oxford Economics: Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια
«Ο “Ηρακλής” δεν αρκεί για να δοθεί οριστική λύση στο μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα σημειώνει πρόοδο σε μία σειρά πεδίων και αναμένεται να πετύχει τη μείωση των NPLs με βιώσιμο τρόπο, με αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι επενδύσεις και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη».

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της Oxford Economics για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μία συστημική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει πως «η μείωση των NPLs είναι μία διαδικασία λεπτών ισορροπιών αλλά εκτιμούμε ότι εν τέλει θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», τονίζοντας ότι η μείωση του βάρους από τους τραπεζικούς ισολογισμούς θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

«Οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν λόγω των υποτονικών προοπτικών της οικονομίας, των αντικινήτρων από τους υψηλούς φόρους και του δαιδαλώδους ρυθμιστικού πλαισίου. Όμως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο σε όλα αυτά τα μέτωπα και όσο οι τράπεζες θα ξεφορτώνονται τα προβληματικά δάνεια, τόσο η οικονομία θα αποκομίζει τα οφέλη», επισημαίνει η Oxford Economics.

«Ο Ηρακλής θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs κατά 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικών «κόκκινων» δανείων αλλά θα χρειαστούν και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες. Μπορεί ο Ηρακλής να αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί», τονίζει ο οίκος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Oxford Economics, θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση της ΤτΕ που προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεπεράσει εμπόδια που σχετίζονται με το πτωχευτικό δίκαιο, την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και την αδύναμη κουλτούρα πληρωμών.

«Μέσω της διαδικασίας μείωσης των NPLs η Ελλάδα θα καταφέρει να απελευθερώσει κεφάλαια και θα στηρίξει την ανάκαμψη των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να υποστηριχθεί και η επιτάχυνση της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», συμπληρώνει η Oxford Economics.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.