ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεκόρ 19 ετών στην καταναλωτική εμπιστοσύνη- Οι προσδοκίες των Ελλήνων

08:59 - 10 Ιαν 2020 | Οικονομία
Ρεκόρ 19 ετών στην καταναλωτική εμπιστοσύνη- Οι προσδοκίες των Ελλήνων
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών αποτελεί βασικό… όχημα για τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, που πλέον έχει βρεθεί σε προ κρίσης επίπεδα.

Ο ΙΟΒΕ ανέλυσε και το Reporter παρουσίασε τους δείκτες της οικονομίας που οδήγησαν σε επίπεδα 2007 τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να επικεντρωθούμε ειδικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που επίσης «καλπάζει» τους τελευταίους μήνες.

Νέο μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις – 6,2 (από –6,8) μονάδες, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-31,0 μονάδες). Από τον Σεπτέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη κυμαίνεται σταθερά σε μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών.

katanalotes

Οι φοροελαφρύνσεις λειτούργησαν ευεργετικά

Ενισχυτικά στις προσδοκίες των πολιτών επενέργησε η συζητούμενη στο δημόσιο διάλογο πραγματοποίηση περαιτέρω φοροελαφρύνσεων φέτος και ο περιορισμός εισφορών που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2020, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.

Εκτός της πεντάδας των απαιδιόδοξων              

Ύστερα από τη νέα άνοδο, οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να μη συγκαταλέγονται στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην ΕΕ. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει και πάλι η Βουλγαρία, με -21,7 μονάδες (από -22,7 μον.) και την πέμπτη το Βέλγιο (-11,1 από -12,0), με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 12η θέση. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -7,0 (από -6,7) μονάδες στην ΕΕ και στις -8,1 (από -7,2) μονάδες στην Ευρωζώνη. Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο σε 19 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν πλέον 4 χώρες: Λιθουανία, Μάλτα, Δανία και Πολωνία.

Ας δούμε, όμως, τις επί μέρους κατηγορίες που διαμορφώνουν τελικά τον δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και το τι προβλέπουν οι Έλληνες για την πορεία της οικονομίας, τις αγορές που σκοπεύουν να κάνουν, τις προσδοκίες τους για τις τιμές των προϊόντων κλπ.

Αναλυτικά:

  •  Καλυτέρευση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Δεκέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -12,4 (από -16,1) μονάδες. Το 23% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 11% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,9 και -3,6 μονάδες αντίστοιχα.

  •  Επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +1,5 (από +3,5) μονάδες. Το 18% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 22% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,3 και +0,8 μονάδες αντίστοιχα.

  •  Οριακή επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο υποχώρησε ελαφρώς τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις +15,3 (από +15,8) μονάδες. Το 18% των καταναλωτών (από 17%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 27% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -16,8 και -16,6 μονάδες.

  •  Οριακή βελτίωση πρόθεσης για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -29,2 (από - 30,6) μονάδες. Το 37% των καταναλωτών (από 40%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 13% (από 9%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -11,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.

  • Μικρή ανάκαμψη της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ανέκαμψε τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -54,8 μονάδες (από -59,3). Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 22% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,9 και -1,2 μονάδες αντίστοιχα.

  •  Ενίσχυση στις προβλέψεις για την ανεργία

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε μικρή αύξηση τον Δεκέμβριο, στις -7,9 μονάδες, έναντι -10,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξήθηκε στο 26% (από 19%), με το 40% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +17,7 και +17,1 μονάδες αντίστοιχα.

  • Μικρή υποχώρηση των αρνητικών εκτιμήσεων για τις τιμές

Ενίσχυση παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, στις -15,6 (από -16,4) μονάδες. Το 20% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 43% αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +23,4 και +20,5 μονάδες.

katanalotes 2

  • Μείωση του ποσοστού που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα»

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 60% (από 62%), ενώ παράλληλα μειώθηκε στο 11% (από 12%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν το 19% (από 16%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» κινούνται σταθερά κοντά στο 9-10%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.