ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Σφίγγα'' ο Γ. Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΤΤ και φόρο συναλλαγών

13:31 - 21 Ιουν 2007 | Οικονομία
Δημόσιο χρέος, ασφαλιστικό, ανεργία, ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα κοινωνικών δαπανών, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία της χώρας, προσθέτοντας ότι, « οι πέντε αυτές προκλήσεις θα αποτελέσουν για το αμέσως προσεχές διάστημα τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Πιο συγκεκριμένα, για το δημόσιο χρέος ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μετά την Ιταλία, τα υψηλότερα ποσοστά χρέους σε επίπεδο ευρωζώνης ενώ για την ανεργία αφού προασπίστηκε την πρόοδο που έχει σημειωθεί - παρά την συγκυριακή αύξηση που σημείωσε ο δείκτης τον Μάρτιο- αναγνώρισε ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.                          

Η ανταγωνιστικότητα, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό μία από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες παρά την οφέλεια που δίνει στην μεγένθυση του ΑΕΠ ο τουρισμός και η οικοδομική δραστηριότητα.                       

Από την άλλη πλευρά ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σε ερώτηση σχετικά με τα ομόλογα, την μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και την κατάργηση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών που ζητεί σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα.

Για τα placements σε ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο, ο υπουργός Οικονομίας παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις ότι δηλαδή, «βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει ορίσει η κυβέρνηση», ενώ για την κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο ΧΑ είπε πως, «δεν έχω να προσθέσω τίποτα».  

Αναφορικά με την σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, μέσω του οποίου θα διατεθούν κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ σε οικογένειες και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή χίλια ευρώ ανά οικογένεια τον χρόνο, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η διάθεση του συγκεκριμένου βοηθήματος θα γίνει κάτω από ορισμένα κριτήρια, προγράμματα και δράσεις. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι, στο θερινό Τμήμα της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25,03%, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της Eurostat για την οριστικοποίηση των στοιχείων της προσαρμογής σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και ότι η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Τέλος, για την επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο γενίκευσης του μέτρου κάνοντας λογο για "εκφυλισμό" που δημιούργησε το προηγούμενο καθεστώς καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης" όλοι γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να ελεγχθούν". 

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει την επαναφορά των αποδείξεων από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην οικοδομή, ασφάλιστρα ακινήτων (όπως πλημμύρας, πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ.) για τα ιδιόκτητα ακίνητα (σήμερα εκπίπτει το 40% των δαπανών μόνο για μισθωμένα), καθώς και από συνεργεία αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών για τις οποίες εξετάζεται να εκπίπτουν ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου.

Η έκπτωση των δαπανών αυτών θα αποτελέσει κίνητρο προς τους φορολογούμενους για να παίρνουν αποδείξεις πληρωμής από επαγγελματικές ομάδες που είθισται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής.
 
Σε ερώτηση για το "αν αισθάνεται μόνος στην Κυβέρνηση" και η οποία αποτέλεσε δική του δήλωση σε απογευματινή εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να κάνει οποιδήποτε σχόλιο το οποίο θα ισοδυναμούσε με νέα "τροφή" πολιτικών σχολίων στους κύκλους της κυβέρνησης.

Μ. Χριστοδούλου         
             

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.