ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίμηνο «φωτιά» για αξιολόγηση, πλεονάσματα και επιστροφή κερδών ομολόγων

10:03 - 13 Ιαν 2020 | Οικονομία
Τρίμηνο «φωτιά» για αξιολόγηση, πλεονάσματα και επιστροφή κερδών ομολόγων
Ξεκινά με την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι ο πρώτος σταθμός σε μια επίπονη για την εκπλήρωση ενός διττού στόχου διαδικασία.

Αυτός δεν είναι άλλος από την αλλαγή ρότας των εταίρων στην διαδικασία αξιοποίησης των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) και τη διοχέτευσή τους σε επενδύσεις. Επιπλέον υπάρχει και το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 κάτι που αναμένεται να τεθεί επίσημα ενώπιον των θεσμών τους επόμενους μήνες. 

Ήδη έχει γίνει η σχετική συζήτηση σε άτυπο επίπεδο, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τεκμηρίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθούν τα κατάλληλα τεχνικά επιχειρήματα στους θεσμούς για να συναινέσουν στη δομική αλλαγή αυτή του προγράμματος  σταθεροποίησης.

Ένα πρώτο κλίμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το τι θεωρεί ως βάσιμο μακροοικονομικό σενάριο αναμένεται να αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανότατα στο Eurogroup του Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και επισήμως το αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα στα τέλη του Μάρτη αναμένεται να ξεκινήσει και η 6η Μεταμνημονιακή Αξιολόγηση. Βέβαια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η 5η αξιολόγηση, ώστε να έχει «λειανθεί» το έδαφος για τη συζήτηση τόσο για τα ANFA’s όσο και για τα πλεονάσματα.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την πρώτη φετινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη. 

Οι θεσμοί αναμένεται να επικεντρωθούν στο τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το νέο ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου, την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης αναμένεται να εξετάσουν το ζήτημα με εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το Δημόσιο για δάνεια σε ειδικές ομάδες, που κατέπεσαν. Πρόκειται για δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν και το κράτος δεν επέστρεψε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρήματα, ως όφειλε με βάση τις υπάρχουσες διμερείς συμβάσεις τραπεζών - Δημοσίου. Το θέμα για τους θεσμούς είναι ότι αυτές οι χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ περίπου εξετάζεται να αποπληρωθούν σε μία 7ετία από το Δημόσιο, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για κάποια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πάντως η αποστολή των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου. Το σημαντικό είναι ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας ο οίκος Fitch προβλέπεται να ανοίξει τον φετινό κύκλο αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 του μηνός, η Fitch διοργανώνει συνέδριο στην Αθήνα. Επιπλέον εν όψει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πώς επέδρασαν τα  μέτρα της κυβέρνησης που ελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2019.

Έτσι, στις 27 Φεβρουαρίου, θα δημοσιοποιηθεί η 5η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας με τα συμπεράσματα των εκπροσώπων των θεσμών για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα και για τη συνολική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της οικονομίας. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, βασική ημερομηνία σταθμό για το διττό στόχο για ANFAs – πλεονάσματα της ελληνικής πλευράς. 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 13 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.