ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτοί είναι οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών στη διαπραγμάτευση

15:45 - 22 Ιαν 2020 | Οικονομία
Αυτοί είναι οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών στη διαπραγμάτευση
Σειρά από προτάσεις για την επόμενη μέρα του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε υπόψιν των θεσμών το θέμα μείωσης του  στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ.

Επίσης κατέθεσε πρόταση για αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs, καθιέρωση «γέφυρας» πλεονασμάτων, αλλά εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα.

Αναλυτικά η κυβέρνηση ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες:

   *Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις

   *Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

   *Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

   *Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος

   *Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αυτά μπορεί να είναι τελείως διακριτά με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ή όλα να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Σε σχέση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις γίνεται συζήτηση ώστε να εκτιμηθεί το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων. Γι αυτό στελέχη του υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για να διακριβωθούν τα ακριβή περιθώρια.

Πάντως για το υπ. Οικονομικών στόχος είναι μέσα από την τόνωση της ανάπτυξης, τα μέτρα κατά της  φοροδιαφυγής και της πάταξης του λαθρεμπορίου να δημιουργηθούν τα απαραίτητα περιθώρια.

Επίσης στην πρώτη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά, θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ, ενώ αύριο στην ατζέντα μπαίνουν αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.

Ο κύκλος των συναντήσεων επί ελληνικού εδάφους θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η έκθεση των Θεσμών αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 22 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.