ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Τέλος στα υπερπλεονάσματα- Η νέα στρατηγική του ΥΠΟΙΚ

17:21 - 27 Ιαν 2020 | Οικονομία
Σκυλακάκης: Τέλος στα υπερπλεονάσματα- Η νέα στρατηγική του ΥΠΟΙΚ
To 2019 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 5.017 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 12μηνο. Συνεπώς υπήρξε υπερπλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σχολίασε πως πλέον η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου αλλάζει.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει όπως είπε να βάλει τέλος στα υπερπλεονάσματα. Το 2019 καταγράφεται πράγματι υπέρβαση, η οποία στόχος είναι να μηδενιστεί το 2020.

Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε πως με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί η διαφορά στρατηγικής σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), στην οποία καταγράφηκαν υπερπλεονάσματα συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα υπάρχει και ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσω της αλλαγής της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις και τις εξαιρέσεις προσφυγικών δαπανών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων χρήση τους για μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία στο πεδίο της ποιότητας χάραξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο υπάρχουν, όπως είπε, υπάρχουν προκλήσεις. Μία από αυτές η δυνατότητα όσες αλλαγές έγιναν μέσα από πίεση τα προηγούμενα έτη, να διατηρηθούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Αισιόδοξος ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η ανεργία, οι χαμηλές επενδύσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.