ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μήνυμα Σταϊκούρα και οι μετακομίσεις υπουργείων

11:06 - 28 Ιαν 2020 | Οικονομία
Το μήνυμα Σταϊκούρα και οι μετακομίσεις υπουργείων
«Πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι…» ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε την μετακόμιση του υπουργείου Τουρισμού αλλά και του ΕΟΤ στην Ομόνοια σε κτήριο ασφαλιστικού ταμείου.

Μόλις τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ημερίδα για τη δημοσιονομική πολιτική είχε πει ότι «Κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους σε αυτά Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». «Από την επισκόπηση», όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «θα εντοπιστούν περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «μέσω της επισκόπησης δαπανών εξετάζονται μεταξύ άλλων η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης εξοικονομήσεων από οριζόντιες παρεμβάσεις, σε τομείς όπως αυτός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της βελτίωσης της διαχείρισης του στόλου των κρατικών οχημάτων, του περιορισμού της ενεργειακής και της τηλεφωνικής δαπάνης και της δαπάνης ύδρευσης, καθώς και της αποδοτικότερης παρακολούθησης και διαχείρισης αποθηκών και αποθεμάτων».

Έτσι, ο Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο παρουσίασης της στρατηγικής του υπουργείου τουρισμού για το 2020 ανέφερε ότι εξετάζεται «η μετεγκατάσταση στο ιστορικό ξενοδοχείο Ambassadeur επί της οδού Σωκράτους στην Ομόνοια». Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ. που αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιωρόφου, 8 ορόφους και δώμα και εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 2.363,94 τ.μ.. Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 δωματίων κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτουργούσε έτσι για περίπου 20 έτη. Στη συνέχεια, στο κτήριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το έτος 2000. Έκτοτε παραμένει κενό.

Το κτήριο ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ) και πρότεροι διαγωνισμοί που έχουν λάβει χώρα για την εκμίσθωσή του ως ξενοδοχείου 5 αστέρων έχουν αποβεί άκαρποι και λόγω θέσης αλλά και λόγω υψηλού κόστους ανακαίνισης.

Το συνολικό έργο μετεγκατάστασης και ανακαίνισης αναμένεται να φτάσει στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την μετεγκατάσταση το υπουργείο θα εξοικονομεί από το ενοίκιο 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένης της μείωσης δαπανών που πληρώνονται για την ενοικίαση των γραφείων του ΕΟΤ στην Οδό Τσόχα και του υπουργείου στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Σημειώνεται ότι το μίσθωμα στην οδό Αμαλίας κρίνεται ακριβό. Μάλιστα, και το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες ή μάλλον σκέψεις μετεγκατάστασης που, όμως, δεν τελεσφόρησαν. Μένει να φανεί αν τώρα γίνουν πράξη.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:04 - 28 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.