ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγγιξε τα 19 δισ. ευρώ το 15ετές- Το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ

16:27 - 28 Ιαν 2020 | Οικονομία
Άγγιξε τα 19 δισ. ευρώ το 15ετές- Το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ
Έκλεισε το μεσημέρι της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 15ετές ομόλογο που συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ από τους επενδυτές.

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ, πιάνοντας δηλαδή τον αρχικό στόχο που είχε θέσει ο ΟΔΔΗΧ.

Το κουπόνι της έκδοσης έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 2%, επίσης εντός στόχου.

Με το επιτόκιο σε αυτά τα επίπεδα θα «κλειδώσει» η αναχρηματοδότηση ενός ακόμη τμήματος του ελληνικού χρέους με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

ΟΔΔΗΧ: «Ναι, μπορούμε»

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήρθε αμέσως μετά την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία φέρνει τη χώρα δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, με την έκδοση 15ετους ομολόγου μακροπρόθεσμης διάρκειας περιορίζεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, έκανε δηλώσεις στους Financial Times και υπογράμμισε πως η έκδοση 15ετους ομολόγου αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Στέλνει στους φορείς της αγοράς το μήνυμα ότι "ναι μπορούμε"» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 28 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.