ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P:Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για το turn around των τραπεζών

19:22 - 28 Ιαν 2020 | Οικονομία
S&P:Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για το turn around των τραπεζών
Θετικό για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες χαρακτήρισε το σχέδιο «Ηρακλής» η S&P Global Ratings, σχετικά με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί το turn around των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, το πολυαναμενόμενο σχέδιο προστασίας των ελληνικών τραπεζών της κυβέρνησης βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στόχος του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που εφάρμοσε η Ιταλία πριν από μερικά χρόνια, είναι να επιταχύνει τη διαδικασία καθαρισμού του τεράστιου όγκου των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων.

Όπως σημειώνει η S&P Global Ratings, η κυβέρνηση θα παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα υψηλότερης εξασφάλισης σε χρεόγραφα που εξασφαλίζονται από μια «δεξαμενή» NPEs που θα τιτλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος πιστεύει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την S&P Global Ratings:

  • Πρώτον θα μπορούσε να αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 71,2 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, κάτι που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να επιτύχουν τους ιδιαίτερα υψηλούς στόχους που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ.
  • Δεύτερον, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν κεφαλαιακή «ανάσα» ανακυκλώνοντας ακριβά NPEs με τιτλοποιήσεις μηδενικού κινδύνου λόγω των κρατικών εγγυήσεων.
  • Τέλος, το σχέδιο «Ηρακλής» θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργήσουν πρόσθετα μαξιλάρια ρευστότητας για την περίπτωση που τα χρειαστούν, αφού η εγγύηση μπορεί τελικά να καταστήσει τους τίτλους αυτούς πιο εμπορεύσιμους και επιλέξιμους για χρήση στο πλαίσιο συναλλαγών με τρίτα μέρη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.