ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Οι βασικοί πυλώνες για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

12:03 - 30 Ιαν 2020 | Οικονομία
Στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως την άνοιξη του 2020 θα υπάρχει και μια ασφαλής εκτίμηση για το δημοσιονομικό χώρο, καθώς τότε πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, με τις νέες αντικειμενικές αξίες, με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Στη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογο του, Μπρουνό Λε Μερ, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε όλες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2020 και τους στόχους για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά για τα πλεονάσματα, συμπλήρωσε μιλώντας στο OPEN, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε ποσοτικοποίηση των αιτημάτων της εντός του Φεβρουαρίου.

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου παραμένει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020. Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι όταν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του δημοσιονομικού χώρου, περίπου τον Απρίλιο, θα ληφθεί η απόφαση για γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η άσκηση που πραγματοποιείται για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα και κατόπιν αυτό να συνδυαστεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο

«Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Χρήστος Σταϊκούρας  απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα συμβεί από το Μάιο που θα τεθεί σε εφαρμογή των νέο πτωχευτικό πλαίσιο που μελετά η Κυβέρνηση. Τέσσερις είναι οι βασικοί του άξονες με βάση τον υπουργό Οικονομικών:

  • η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 διαφορετικές πλατφόρμες ανάλογα το είδος της οφειλής
  • να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν
  • να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες 1 στους 4 πολίτες είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό είναι υψηλότερο για όσους έχουν ενταχθεί στο Ν. Κατσέλη καθώς 1 στους 2 προκύπτει ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
  • να ληφθεί ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Προστασία πρώτης κατοικίας

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της πλατφόρμας για την προστασία της α΄ κατοικίας η οποία λήγει στις 30 Απριλίου

Το θέμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τον Απρίλιο-Μάιο.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.