ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit:Τι σημαίνει για τους Έλληνες της Βρετανίας, φοιτητές και επιχειρήσεις

12:30 - 01 Φεβ 2020 | Οικονομία
Brexit:Τι σημαίνει για τους Έλληνες της Βρετανίας, φοιτητές και επιχειρήσεις
Έπειτα από 47 χρόνια κοινής πορείας ΕΕ και Βρετανία βαδίζουν σε δρόμους χωριστούς. Αναμφισβήτητα μία ιστορική εξέλιξη με παγκόσμιο αντίκτυπο. Η Ελλάδα ασφαλώς έχει το δικό της ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Χιλιάδες Έλληνες ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, πολλοί ακόμα σπουδάζουν, ενώ υπάρχουν και σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Τι τους... ξημέρωσε από την 1η Φεβρουαρίου που η Βρετανία είναι εκτός;

Τη διαβεβαίωση πως τα δικαιώματα των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία είναι διασφαλισμένα δίνει η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ. 

«Πάνω από 60.000 Έλληνες έχουν ήδη καταγραφεί στη Βρετανία και περιμένουμε πολλούς άλλους. Και βεβαίως τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα», σημείωσε σε μήνυμά της προς τους Έλληνες πολίτες καθώς ολοκληρώθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρέσβης μίλησε μάλιστα στα ελληνικά, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ενώ ακόμα εμφανίστηκε σίγουρη πως «οι σύγχρονοι δεσμοί των δύο χωρών δεν θα επηρεασθούν από το Brexit».

Τι ισχύει για τους φοιτητές με το Brexit

Για τους Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στη Βρετανία, η πρέσβης τόνισε πως θα μπορούν να μείνουν στη χώρα χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, ενώ για όσους μπουν στη χώρα το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα δίδακτρα και τα δάνεια.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι σκοπός της Βρετανίας είναι να μείνουν φίλοι και έτεροι σύμμαχοι με την Ευρώπη.

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα είπε: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα με πολύ καλό μάτι».

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ, που θα οριστικοποιήσουν τους όρους του διαζυγίου. Το 2020 είναι άλλωστε η μεταβατική χρονιά και από 1/1/2021 αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται και να εφαρμόζονται οι πραγματικές συνέπειες του Brexit.

Προβληματισμοί και προβλέψεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία; Η έναρξη της διαδικασίας του Brexit γεννά προβληματισμό και ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο, αφού η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι όροι που θα συνοδεύουν το Brexit και το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για την επόμενη μέρα στις εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και για την κερδοφορία τους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αποτελέσει η εισαγωγή των προϊόντων τους στην Αγγλία και ο χρόνος καθυστέρησης μέσω των νέων διαδικασιών στα τελωνεία. Πλέον, οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων.

Η πιθανή ανατίμηση των προϊόντων πρόκειται να αλλάξει το κόστος των πωλήσεων. Ανάλογες αλλαγές θα φέρει και μια πιθανή διολίσθηση στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος, αφού τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα.

Τι αναμένει ο εμπορικός κόσμος

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημειώνει σχετικά πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας και την διαδικασία εξόδου της από την Ε.Ε.» και συμπληρώνει ότι «Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις ακριβείς επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων στήριξης  των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην βρετανική αγορά, με δεδομένη την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πορεία ανάκαμψης της χώρας».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος εκτίμησε πρόσφατα ότι «η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ακριβώς τις συνέπειες που θα έχει το Brexit, τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για τους οικονομικούς της εταίρους». «Κινούμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει μία ξεκάθαρη και κυρίως εφαρμόσιμη συμφωνία αποχώρησης, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ και φυσικά και της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «Η ‪31η Ιανουαρίου είναι η αρχή ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων. Από το Brexit πάντως δεν υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι. Τόσο η ΕΕ χάνει από κράτος - μέλος της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, όσο και η Μ. Βρετανία χάνει ένα μεγάλο μερίδιο από μία τεράστια αγορά 400 εκατ. καταναλωτών. Όσο για την Ελλάδα, που θα υποστεί αναλογικά λιγότερο τις επιπτώσεις, τολμώ να πω πως έχει προετοιμαστεί, καθώς το νομοσχέδιο για το Brexit ψηφίστηκε από τις επιτροπές Εξωτερικών και Οικονομικών κατά πλειοψηφία».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:42 - 01 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.