ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος- Σε κατάσταση συναγερμού η ΔΕΗ

15:01 - 25 Ιουν 2007 | Οικονομία
Tουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα στα ηπειρωτικά, στους 42 στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ, η πιο καυτή μέρα της εβδομάδας θα είναι η αυριανή. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.

Aπό την πλευρά της η ΔΕΗ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση  προς τους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως τις ώρες αιχμής (11 το πρωί έως 3 μετά το μεσημέρι).

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να τηλεφωνούν στο 1570.

Εκστρατεία του ΥΠΑΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου μοίρασαν στην πλατεία Συντάγματος ενημερωτικά έντυπα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ευστάθεια του δικτύου επαναλαμβάνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο ΔΕΣΜΗΕ να προχωρήσει σε περικοπές φορτίων ο κ. Σιούφας απάντησε αρνητικά υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνουμε λελογισμένη διαχείριση της όλης κατάστασης, έχοντας έγνοια το σύνολο του ελληνικού λαού».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου δήλωσε τα εξής: «Η αιχμή του φορτίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς. Πηγαίνουμε για πολύ μεγάλο ρεκόρ. Μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ υψηλότερα φορτία από αυτό το επίπεδο, να μην ανησυχεί κανείς.

Δεν έχει προγραμματίστε καμία διακοπή, πλην των ορυχείων της ΔΕΗ που ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να λειτουργούν αυτή την ώρα, και αν χρειαστεί ως έσχατη ανάγκη στα αγροτικά, τα οποία δεν θα έπρεπε επίσης να λειτουργούν από 11 μέχρι τις 3, βάσει του συμβολαίου που έχουν με τη ΔΕΗ. Καμία άλλη διακοπή, το σύστημα είναι ισχυρότερο από ποτέ, και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό.»

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος καθηγητής Χατζηαργυρίου δήλωσε τα εξής: «Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και όληη Ευρώπη αντιμετωπίζει διαφόρου τύπου προβλήματα στα δίκτυά της, παρόλα αυτά η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιπαρέλθει αυτές τις δύσκολες συνθήκες με πολύ μεγάλη επιτυχία.»

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Ευάγγελος Λεκατσάς δήλωσε τα εξής: «Έχουμε λάβει σήμερα όλα τα μέτρα διαχείρισης του φορτίου, το οποίο θα είναι εξαιρετικά υψηλό, θα είναι το υψηλότερο σε όλη την ιστορία του ηλεκτρικού τομέα στη χώρα μας. Με την λελογισμένη διαχείριση και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί πιστεύουμε ότι χωρίς να κόψουμε καθόλου την άνεση θα διαχειριστούμε το φορτίο με τον σωστότερο δυνατό τρόπο.»

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ιωάννης Αγαπητίδης δήλωσε τα εξής:  «Κάποιοι αποκαλούν την εξοικονόμηση ενέργειας ως τη σπουδαιότερη μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και αυτό πραγματικά ισχύει, δεδομένου ότι εξοικονομώντας ενέργεια δεν πάμε να περιορίσουμε την άνεση, αλλά πάμε να κερδίσουμε από τη σπατάλη. Είναι στο χέρι όλων μας.»

Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης δήλωσε τα εξής: "Η εξοικονόμηση ενέργειας πέρα από μια προσπάθεια ενημέρωσης, στοχεύει στο να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά. Μπορούμε με πολύ απλά βήματα να μειώσουμε μέχρι και 50% την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και το γραφείο. Αυτό έχει να κάνει με την οικονομία, έχει να κάνει με το περιβάλλον, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Δεν θα πρέπει να το δούμε, τουλάχιστον η Greenpeace δεν το βλέπει, σαν κάτι το περιστασιακό, σαν κάτι που σχετίζεται με τα μεγάλα φορτία αυτών των ημερών και τον καύσωνα. Είναι κάτι που πρέπει να διαπεράσει τις ενεργειακές πολιτικές και τη συνήθειά μας για τα επόμενα χρόνια. Χαίρομαι να βλέπω από την πλευρά όλων των αρμόδιων φορέων το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω ότι θα είναι συνεχές και μετά τον καύσωνα. Θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε δίπλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.