ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ ο κανονισμός για την περιαγωγή από 30 Ιουνίου

15:08 - 25 Ιουν 2007 | Οικονομία
Στις 30 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κανονισμός για την περιαγωγή. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό θα γίνει κατά πολύ φθηνότερη αυτό το καλοκαίρι χάρη στην παρέμβαση της Ε.Ε. Με τη δημοσίευση του κανονισμού της Ε.Ε. για την περιαγωγή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, η σημαντική αυτή νομοθετική πράξη για την εσωτερική αγορά θα γίνει δεσμευτικός νόμος και στα 27 κράτη μέλη στις 30 Ιουνίου.

Τελικά, με τη νομοθετική αυτή πράξη περατώνεται σε χρόνο ρεκόρ η νομοθετική διαδικασία την οποία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Ιουλίου 2006, προκειμένου να συγκρατήσει τα υπερβολικά τέλη περιαγωγής τα οποία υφίσταντο έως τώρα οι καταναλωτές και όσοι ταξίδευαν για επαγγελματικούς σκοπούς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές και η Επιτροπή θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη μετάβαση στους νέους κανόνες περιαγωγής ώστε να διασφαλίσουν την αποφυγή καταχρήσεων.

«Επιτέλους οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται ανακούφιση καθώς ο κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή καθίσταται τελικά δεσμευτικός νόμος σε όλα τα κράτη μέλη. Ελπίζω ότι τα υπερβολικά υψηλά τέλη περιαγωγής αποτελούν πλέον παρελθόν. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης θα προσφέρουν τις νέες τιμές Eurotariff ήδη από την 1η Ιουλίου» δήλωσε η κα Viviane Reding, η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες. «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει ωστόσο να παρακολουθεί τις τιμές, ιδίως τις τιμές περιαγωγής μηνυμάτων SMS και δεδομένων, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δεν θα θιγούν άλλως πως και για να διασφαλίσει ότι μετά από τρία έτη δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη ρύθμισης. Ελπίζω ότι τώρα οι φορείς εκμετάλλευσης αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ είναι ικανή να δράσει. Το μήνυμα που τους απευθύνω είναι το εξής: κινητοποιηθείτε τώρα και μειώστε γρήγορα τα τέλη περιαγωγής μηνυμάτων SMS και δεδομένων, ειδάλλως θα αναγκαστούμε και πάλι να παρέμβουμε πολύ σύντομα.»

Στις 12 Ιουλίου 2006 η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό της ΕΕ για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Κοινότητας, με σκοπό να μειωθούν τα τέλη περιαγωγής έως και 70%. Μετά από έναν πολιτικό διακανονισμό εκ των πλέον τάχιστα επιτευχθέντων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής, ο κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή εκδόθηκε τελικά μόνο μετά από 11 μήνες, στις 7 Ιουνίου.

Ο κανονισμός της ΕΕ θα δώσει, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι, τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις τιμές ‘Eurotariff’ με βάση τις οποίες τίθεται ανώτατο όριο για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται (0,49 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και λαμβάνονται (0,24 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) στο εξωτερικό. Ο ανταγωνισμός των φορέων εκμετάλλευσης αναμένεται να λάβει χώρα κάτω από αυτό το ανώτατο όριο. Τα ανώτατα όρια τιμών θα μειωθούν περαιτέρω το 2008 και το 2009.

Αυτό συνεπάγεται ότι:

Ο κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες, υποχρεώνει επίσης τους φορείς εκμετάλλευσης να ενημερώνουν όλους τους πελάτες τους σχετικά με τα τέλη περιαγωγής. Αυτές οι υποχρεώσεις διαφάνειας θα επιτρέψουν επίσης στους καταναλωτές να εντοπίζουν εύκολα τις καλύτερες διαθέσιμες προσφορές περιαγωγής και να γνωρίζουν επίσης τις τιμές τις οποίες πρέπει να πληρώνουν όταν αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, δηλαδή όταν χρησιμοποιούν την περιαγωγή.

Θεσπίζονται επίσης ανώτατα όρια χονδρικής για τις τιμές περιαγωγής τις οποίες αλληλοχρεώνονται οι φορείς εκμετάλλευσης, τα οποία θα εφαρμοστούν δύο μήνες μετά τη σημερινή δημοσίευση. Για το επόμενο δωδεκάμηνο, οι ανώτατες τιμές χονδρικής ορίζονται σε 0,30 ευρώ.

Η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 29 Ιουνίου σημαίνει ότι ο κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή θα καταστεί νόμος στις 30 Ιουνίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κανονισμός θα ισχύει για τρία έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Επιτροπή και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του κανονισμού. Η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση του κανονισμού εντός 18 μηνών προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την ισχύ του και εάν θα χρειαστεί να παρέμβει εκ νέου για να συμπεριλάβει σε αυτόν την περιαγωγή SMS και δεδομένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.