ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «κόκκινα» δάνεια, ως… αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας

09:04 - 04 Φεβ 2020 | Οικονομία
Τα «κόκκινα» δάνεια, ως… αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας
«Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελούν τη βασική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας από τη στιγμή που ρυθμίστηκαν τα δημοσιονομικά της». Η παραπάνω διαπίστωση εκφράζει σχεδόν όλους όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ηγέτες κρατών, υπουργοί, αξιωματούχοι, τεχνοκράτες… ταυτίζονται στην άποψη πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τούτη την ώρα την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες προκλήσεις που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει. Αναφέρθηκε σε αυτές σε συνέδριο του ΙΟΒΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και αυτές είναι:

-το μεγάλο επενδυτικό κενό                                  

-η υψηλή μακροχρόνια ανεργία,

- η προβλεπόμενη δημογραφική επιδείνωση,

- ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας,

- η εκτεταμένη παραοικονομία,

- η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι, ωστόσο, στην κορυφή της πυραμίδας. Το τόνισε ο Στουρνάρας, συμφώνησε μαζί του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας έχει ζήσει από κοντά ένα μέρος της ελληνικής κρίσης και θεωρεί πως πλέον τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, τον προβληματίζουν.

"Τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα είναι τα κόκκινα δάνεια καθώς είναι η βασική αδυναμία της οικονομίας", τόνισε ακόμα για να προσθέσει: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα".

Εκτίμησε πάντως πως η κυβέρνηση κάνει τα κατάλληλα βήματα, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα θετικό εργαλείο.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να το εμπιστευτούν και να βάλουν ψηλά τον πήχη, κάτι που φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει. Όσο πιο αποφασιστικά κινηθούν, τόσο καλύτερα θα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα, που έχει ανάγκη να συνεχίσει το… ράλι ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.