ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ANFAs: Απ'τη «μαύρη» τρύπα του χρέους στη στήριξη της οικονομίας

09:49 - 05 Φεβ 2020 | Οικονομία
Μια πρόταση που έχει στόχο την στήριξη επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως η ψηφιακή και πράσινη οικονομία έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για την αλλαγή του τρόπου χρήσης των ANFA’s και SMP’s, δηλαδή των κερδών που αποκόμισαν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία τα διακρατούσαν αλλά τώρα επιστρέφουν πλέον πάλι στη χώρα μας.

Όπως τονίζεται αυτά τα σχέδια θα μπορούν να «μοχλεύσουν» κεφάλαια και να δώσουν «αέρα ανάπτυξης» στην «διψασμένη» για επενδύσεις «νέας γενιάς» ελληνική οικονομία. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αθήνα, η αλλαγή του τρόπου χρήσης των ANFA’s και SMP’s, μπορεί να δώσει «οξυγόνο» στις υπερφορολογημένες επιχειρήσεις, που όμως έχουν επενδυτικά σχέδια,  με κινήσεις π.χ. μείωσης της προκαταβολής φόρου έως και 30% από το 2021και μετά. Στις προτάσεις επίσης που έχει καταθέσει το Υπ. Οικονομικών στους θεσμούς γίνεται λόγος και για νέα φορολογικά κίνητρα στα πρότυπα του Αναπτυξιακού νόμου.

Με όλο αυτό το πακέτο προτάσεων γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι θεσμοί να συναινέσουν τα κεφάλαια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών να πάνε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα αντί να καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ των πλεονασμάτων και άρα του χρέους. Τα κεφάλαια αυτά ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά ως το 2020 μπορεί να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία (έως και 1% στο ΑΕΠ) και να έχουν μια έμμεση αλλά σημαντική αποτύπωση στο χρέος. Μένει βέβαια να φανεί αν οι εταίροι στο επόμενο Eurogroup θα αφήσουν κατά μέρος τις όποιες ενστάσεις και φόβους για τη αξιοπιστία της χώρας και θα ανάψουν το πράσινο φώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει επίσης προτείνει στους θεσμούς την καθιέρωση «γέφυρας» πλεονασμάτων, αλλά και την εξαίρεση δαπανών της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό από τις μετρήσεις του (κατά πρόγραμμα) πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι αποφάσεις πάντως για τις προτάσεις Σταϊκούρα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το Eurogroup του Ιουνίου το νωρίτερο -ή έως και τον Οκτώβριο ενδεχομένως ακόμη κατά την κατάθεση του προσχεδίου του νέου ελληνικού προϋπολογισμού για το 2021.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 05 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.