ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαχειριστές κόκκινων δανείων: Έσχατο μέτρο οι πλειστηριασμοί

18:10 - 05 Φεβ 2020 | Οικονομία
Διαχειριστές κόκκινων δανείων: Έσχατο μέτρο οι πλειστηριασμοί
Καθησυχαστικός σχετικά με το τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς, όταν σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας και καθώς θα προχωρά η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" για τα "κόκκινα" δάνεια εμφανίστηκε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ένωσης εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, Αναστάσιος Πανούσης.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε το σχέδιο "Ηρακλής" στην κοινή συνεδρίαση που είχε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα.

Κατά τη συζήτηση ο Αναστάσιος Πανούσης, επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των δανειοληπτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επικείμενο μπαράζ πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας μέσω του σχεδίου Ηρακλής.

Ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι στόχος των διαχειριστών είναι οι βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις για ευσυνείδητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν. «Η προσφυγή σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το έσχατο μέτρο, που θα χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε δε πως άλλος είναι ο ρόλος των τραπεζών και άλλος των διαχειριστών, συνεπώς το σχέδιο "Ηρακλής" που κάνει αυτό το διαχωρισμό είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Οι τράπεζες είναι για να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία και οι διαχειριστές για να την "εξυγιαίνουν"», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ουσιαστικά όσα είχε πει νωρίτερα στην εισήγησή του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός.

Αναφορές έγιναν και στον υφιστάμενο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει την 1η Μαΐου, με τον Αναστάσιο Πανούση να υποστηρίζει ότι από την εκτιμώμενη περίμετρο προστασίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής το αίτημα ένταξης σε αυτόν μόλις για 2.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ που πληρούν τα κριτήρια. Διαδικασία αίτησης έχουν ξεκινήσει 42.000 για τους οποίους δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη αν μπορούν αν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Ο κ. Πανουσής έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία, συνιστώντας στους ενδιαφερόμενους να την αξιοποιήσουν.

Τι θα γίνει μετά την 1η Μαϊου

Ο κ. Πανούσης πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που αναμένεται να γίνουν μετά την 1η Μαϊού, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύπλοκο θέμα και δύσκολη η εκτίμηση επειδή πολλοί οφειλέτες προσέρχονται για ρύθμιση μέσω προκαταβολής την τελευταία στιγμή.
 
Ως προς τον ακριβή ρόλο των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης, ισχυρίστηκε ότι συγκριτικά με τις τράπεζες αυτές μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο ευέλικτες, βιώσιμες κι αποφασιστικές λύσεις, με πολύ ταχύτερα χρονοδιαγράμματα, λόγω της ευελιξίας, της τεχνογνωσίας, των τεχνολογικών υποδομών και των εξειδικευμένων  στελεχών που διαθέτουν. «Η ευελιξία δεν σημαίνει αυθαιρεσία», διευκρίνισε, υποστηρίζοντας ότι ο «Ηρακλής» θα ωφελήσει συνολικά την ελληνική οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.