ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε «ιταλική φινέτσα» και προϋποθέσεις το αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση

13:01 - 06 Φεβ 2020 | Οικονομία
Mε «ιταλική φινέτσα» και προϋποθέσεις το αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση
Πιστός στην παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας του ευρωπαϊκού νότου ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι άναψε πράσινο φως στο αίτημα της Αθήνας για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Βέβαια πίσω από τις κουίντες, γιατί δημόσια έστειλε ένα σχετικό μήνυμα για χαμήλωμα τόνων σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει βάση να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Θα είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία. Το πρώτο σημείο είναι η έκθεση της 5ης αξιολόγησης. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά πετώντας στο «μπαλάκι» στην Ελληνική πλευρά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα θέματα της αξιολόγησης εντάσσονται τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και βέβαια των κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών που αποτελούν δύσκολα και πολιτικά «κοστοβόρα» ζητήματα.

Πάντως ο  Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε τρία δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργούν ένα «φαύλο» κύκλο στην οικονομία. Αυτά είναι που σε κάποιους στο βορρά δίνουν εναύσματα, ένεκα και της χαμηλής αξιοπιστίας που ακόμη η χωρά έχει σε κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους,  για να κρατούν την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση. Όπως είπε ο Επίτροπος «το μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους και στο ύψος των “κόκκινων” δανείων» είναι βασικά προβλήματα για την Ελλάδα. Κάτι που δείχνει και το μέγεθος της δυσκολίας των κινήσεων των εταίρων για δημοσιονομική χαλάρωση.

Πάντως συνεχίζοντας της παράδοση του Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε αρωγός σε ένα συνολικό αίτημα της «νότιας φράξιας» της ΕΕ για περισσότερο οξυγόνο αναφορικά με τα σφικτά δημοσιονομικά περιθώρια με την προϋπόθεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο ευπατρίδης Πάολο Τζεντιλόνι φέρει τίτλους ευγενείας αλλά και «παράσημα» πολιτικά προερχόμενος από τη μακρά παράδοση της Ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας.  Διετέλεσε Πρωθυπουργός στην Ιταλία για δύο χρόνια (2016- 2018) περνώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, ενώ έδειξε ενεργή παρουσία και στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Μάλιστα ο Μάρκο Μπούτι, είναι το δεξί του χέρι. Είναι ένας παλιός γνώριμος της Ελλάδας καθώς ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, δηλαδή προϊστάμενος των μελών της τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (του Σερβάς Ντερούς, του Ματίας Μορς και του Ντέκλαν Κοστέλο).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 06 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.