ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «μεγάλο παζάρι» με τους θεσμούς για δημοσιονομικό χώρο

11:23 - 11 Φεβ 2020 | Οικονομία
Το «μεγάλο παζάρι» με τους θεσμούς για δημοσιονομικό χώρο
Η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ψάξει να βρει τρόπους ελάφρυνσης της "μεσαίας τάξης" των πολιτών, στους οποίους στηρίχθηκε στις εκλογές, αλλά ακόμη δεν έχουν δει όσα ήθελαν. Επιβεβαιώνει, όμως και το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν μέχρι το καλοκαίρι, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Οι μέχρι τώρα φοροελαφρύνσεις σηματοδοτούν μεν τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά η «μεσαία τάξη» στην οποία στηρίχθηκε προεκλογικά η ΝΔ δεν έχει δει ακόμη σημαντική διαφορά στο πορτοφόλι της. Επιβεβαιώνεται λοιπόν και δια στόματος Σταϊκούρα το ρεπορτάζ του Reporter για τις κινήσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ανακουφίσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.
 
Ο υπουργός είπε στον ΑΝΤ1 πως ήδη έχουν γίνει πολλά και σχεδιάζεται να γίνουν κι άλλα, αλλά πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα δεν παίζει... μπάλα μόνη της, αλλά εμπλέκονται και οι θεσμοί.
 
Το μεγάλο παζάρι

Για να υλοποιηθεί λοιπόν ο σχεδιασμός που άπτεται και της πολιτικής πορείας της κυβέρνησης θα πρέπει οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο να ολοκληρωθούν με τη σφραγίδα των θεσμών. Ήδη είναι σε φάση εντατικής διαπραγμάτευσης το Υπ. Οικονομικών με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η ολοκλήρωσή της που φέρεται να γίνεται άμεσα θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαβουλεύσεων αναφορικά με την εξασφάλιση περισσότερου δημοσιονομικού χώρου, που είναι απαραίτητος για να προχωρήσει στον πολιτικό της σχεδιασμό η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανόν χώρος μπορεί να δημιουργηθεί από τα έσοδα από ANFA- SMP, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι άλλωστε ο «διακαής» πόθος της ελληνικής πλευράς καθώς σήμερα δεν συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πάντως η κυβέρνηση για να καταφέρει να πάρει «πόντους στο μέτωπο των πλεονασμάτων» επιχειρεί να κλείσει μέτωπα της διαπραγμάτευσης, κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, στις διαδικασίες για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, αλλά και στα κόκκινα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου πτωχευτικού, η ανάγκη να αυξηθούν οι οφειλέτες που θα αξιοποιήσουν έως τις 30 Απριλίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασίας της Α΄ κατοικίας και να εντοπιστούν από τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς και η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια θετική έκθεση αξιολόγησης, ώστε η συζήτησή της στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να στρώσει το χαλί για να αρχίσουν να λαμβάνονται αποφάσεις για τα αιτήματά της, αρχής γενομένης από την εξαίρεση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην προσπάθεια που ξεκινά την ερχόμενη, λοιπόν, εβδομάδα αναμένεται να αξιοποιηθεί και η δραστική περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2,3% στο 2,5% περίπου. Όλα αυτά και η επίπτωσή τους στο χρέος θα αποτυπωθούν διεξοδικά στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που προετοιμάζουν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΟ).

Η ανάλυση θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο και πιθανότατα θα περιλαμβάνει δύο σενάρια: ένα με αμετάβλητο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2021 και το 2022 και ένα τη μείωση στόχων που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Το Μεσοπρόθεσμο υπολογίζεται ότι θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες προς το τέλος Μαϊου, δηλαδή πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένονται αποφάσεις για τα ANFA- SMP, αλλά θα έχουν προηγηθεί τεχνικές διαβουλεύσεις στο πεδίο των πλεονασμάτων.
Μάλιστα εκτιμάται ότι το Μεσοπρόθεσμο θα καταγράφει δυο εναλλακτικά σενάρια. Στο πρώτο δε θα υπάρχουν αλλαγές στους στόχους των πλεονασμάτων και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα εξασφαλίζεται μόνο από την προσδοκώμενη μεγαλύτερη επιτάχυνση της οικονομίας και την υπεραπόδοση συγκεκριμένων κωδικών του Προϋπολογισμού. Στο δεύτερο σενάριο θα καταγράφονται οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για το πιο χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο. μένει να φανεί τι τελικά θα προκριθεί το καλοκαίρι, όταν θα έχει προχωρήσει η συζήτηση με τους εταίρους.
 
Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 11 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.