ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Οικονομία

10:15 - 18 Φεβ 2020 | Οικονομία
Σήμερα η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Οικονομία
Παρουσιάζεται σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Οικονομία από τον Νομπελίστα Καθηγητή Χριστοφόρο Πισσαρίδη.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο εκπονείται από επιτροπή διακεκριμένων οικονομολόγων με επικεφαλής τον Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητή Νίκο Βέττα. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής την προκαταρκτική έκθεσή της, που εντοπίζει τους κύριους άξονες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και τις βασικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη πορεία και το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει περί τα μέσα Απριλίου ένα ενδιάμεσο σχέδιο με όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή τον Οκτώβριο.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κλείσει σχεδόν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και προσβλέπει σε μια θετική έκθεση. «Είμαστε σχεδόν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να εισπράξει το καλό αυτό κλίμα κατά τις επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους των θεσμών στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της 5ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στο Euro Working Group (EWG) της 5ης Μαρτίου, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να κερδίσει σταδιακά η Ελλάδα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να γίνει από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί η εξαίρεση δαπανών ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το μεγάλο στοίχημα της αξιοποίησης των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις προβλέπεται να κριθεί στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προεξόφλησε ότι, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως» για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs.

Για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε αποφάσεις πριν από τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.