ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής - Αλβανικής Ρυθμιστικής Ενέργειας

16:04 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Τάσσος Νεράντζης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Αλβανίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθ. Μ. Καραμανής και από Αλβανικής πλευράς ο Πρόεδρος της ERE κ. Nepravishta, οι Επίτροποι κ.κ. P. Ahmeti, A. Bego, καθώς και ο Γραμματέας της ERE κ. Nikaj. Μετά τη συνάντηση υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ομολόγου της Electricity Regulatory Authority (ERE) της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν, ο Πρόεδρος της ERE κ. Nepravishta και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθ. Μ. Καραμανής.

Στο μνημόνιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των δύο Αρχών σε διμερές επίπεδο, επί ρυθμιστικών θεμάτων, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και ο συντονισμός των ενεργειών, στο πολυμερές πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης, για τη δημιουργία της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με στόχο την ενσωμάτωσή της στην ενιαία αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Νεράντζης χαιρέτισε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, την υπογραφή του Μνημονίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «ενέργεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό τομέα, όπως, ο ενεργειακός. Η συνεργασία αυτή συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τους, αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθ. Μ. Καραμανής, αναφέρθηκε στη συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο Αρχών, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ σημείωσεότι, ήδη, έχουν ανταλλαγεί απόψεις για την εποικοδομητική αξιοποίηση του Μνημονίου όσον αφορά στην εναρμόνιση του Κανονιστικού πλαισίου και στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.