ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο του υπ. Οικονομικών τα στοιχεία ρυθμίσεων κόκκινων δανείων

10:42 - 24 Φεβ 2020 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο του υπ. Οικονομικών τα στοιχεία ρυθμίσεων κόκκινων δανείων
Εντατική προσπάθεια ξεκινά στο υπ. Οικονομικών με αιχμή την επεξεργασία των στοιχείων από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων. Ήδη, έχει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής δεδομένων στην οδό Νίκης δεδομένων για την πορεία ρυθμίσεων προς οφειλέτες.

Με βάση το σχεδιασμό η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: το νομοθετικό για το οποίο τηρείται σιγή ασυρμάτου ειδικά σε θέματα προστασίας των δανειοληπτών, αλλά και το πώς θα βελτιωθούν οι διαχειριστές. «Από τα στοιχεία θα συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πχ ποιοι μπορεί να έχουν ήδη ρυθμίσει και να μην έχουν προχωρήσει τις αιτήσεις στην πλατφόρμα, ή ποιοι έχουν λεφτά έξω ή στο σεντούκι κλπ (αφού και οι servicers αναπτύσσουν μεθόδου τεχνικές εντοπισμού στρατηγικών κακοπληρωτών» σημειώνεται σχετικά από κυβερνητικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι 43.400 δανειολήπτες με σύνολο δανείων πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β' 6μηνο του 2019. Όπως αναφέρεται για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά αναλογικά υπολογίζεται  ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000- 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Οικονομικών είναι σε γνώση του στοιχεία για όσους έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ρύθμισης, ή  για εκείνους που δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας διαφορετική από εκείνη της α' κατοικίας κ.λ.π. Όπως αναφέρθηκε και επισήμως το υπ. Οικονομικών έχει ξεκινήσει έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα. Επίσης με κάθε τρόπο αλλά και με σχετική καμπάνια το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καλέσει όλους να σπεύσουν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας, καθώς η «επόμενη ημέρα» δεν θα προσφέρει πια τέτοιες δυνατότητες.

Μάλιστα το υπ. Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει κάποιες επιτυχημένες περιπτώσεις ρυθμίσεων για να πειστούν και οι άλλοι οφειλέτες να συνεργαστούν με τους διαχειριστές. Ήδη, μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις με «κουρέματα» έως και 35% σε στεγαστικά με μεγάλες επιμηκύνσεις.

Είναι προφανές πάντως ότι το θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα καθώς θα είναι το κεντρικό της επόμενης αξιολόγησης, που θα κρίνει και το θέμα της δημιουργίας περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου για την ελληνική οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.