ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Eνα βήμα πριν το ευρω-δικαστήριο για τα ''φρουτάκια''

17:44 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Δύο μήνες αφήνει περιθώριο στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της απαγόρευσης όλων των συσκευών παιγνίων (όπως «φρουτάκια» και παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές) πριν την οδηγήσει στο Ευρω-δικαστήριο, καθώς κρίνει ότι η εν λόγω απαγόρευση αντίκειται στις αρχές της εσωτερικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε επίσημα στις ελληνικές αρχές την υποχρέωση τους να άρουν την απαγόρευση όλων των συσκευών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων και των παιγνίων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-65/05, της 26ης Οκτωβρίου 2006, οι ελληνικές νομοθετικές διατάξεις που απαγορεύουν την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των συσκευών παιγνίων, παραβιάζουν ορισμένες αρχές της εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-65/05, η Ελληνική Δημοκρατία με την απαγόρευση όλων των ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιγνίων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός των καζίνων, παραβιάζει τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης καθώς και το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών. Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Ελληνική Δημοκρατία καλείται τώρα να θεσπίσει εντός δύο μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της εν λόγω αιτιολογημένης γνώμης τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Β. Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.