ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Σταϊκούρα με Γάλλο ΥΠΟΙΚ για μείωση των πλεονασμάτων

09:34 - 25 Φεβ 2020 | Οικονομία
Συνάντηση Σταϊκούρα με Γάλλο ΥΠΟΙΚ για μείωση των πλεονασμάτων
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχεται σήμερα το πρωί στο υπουργείο τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι ελληνικές προσπάθειες για μείωση των πλεονασμάτων, προσέλκυση επενδύσεων και ισχυρότερη ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, με τον κ. Λε Μερ να καλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να πάτε. Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες», είχε τονίσει ο Λεμέρ.

Εάν ο Γάλλος υπουργός αναφερθεί με θετικά λόγια στην ελληνική οικονομία, θα δώσει στη χώρα μας μία άλλη δυναμική, ενόψει και του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η 5η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία δημοσιοποιείται αύριο. 

Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, όπου θα παρευρίσκονται ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ελληνικά αιτήματα. Ειδικότερα, πρόκειται για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις, τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από ένα έτος στο επόμενο και την εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημνονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 25 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.