ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Κίτρινη κάρτα'' της Επιτροπής για την ενσωμάτωση της οδηγίας MiFID

19:43 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Εντός δύο μηνών πρέπει να έχει δώσει σαφείς απαντήσεις η Ελλάδα, όπως και άλλα 23 κράτη μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με την πρόοδο της χώρας στην ενσωμάτωση της οδηγίας MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) που αφορά τη λειτουργία των χρηματαγορών της Ευρώπης. Αν δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή αναμένεται να παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών , τα τελευταία έπρεπε να έχουν ενσωματώσει την οδηγία στα εθνικά τους δίκαια ως τις 31 Ιανουαρίου 2007.

Οι μόνες χώρες που έχουν μέχρι στιγμής συμμορφωθεί είναι η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία.

Οι κανόνες της οδηγίας MiFID θα ισχύουν από 1ης Νοεμβρίου 2007. Η περίοδος των εννέα μηνών ανάμεσα στην ενσωμάτωση της οδηγίας στα εθνικά δίκαια και την εφαρμογή της, έχει ως στόχο να δώσει στους συμμετέχοντες στις χρηματαγορές τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να εγκολπώσουν τους νέους κανόνες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η καθυστέρηση της μεταφοράς στα εθνικά δίκαια συρρικνώνει σημαντικά την περίοδο αυτά στην πλειοψηφία των κρατών μελών.

Η οδηγία MiFID δημιουργείένα νέο νομικό πλαίσιο για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών στην Ε.Ε., με την εγκαθίδρυση κανόνων λειτουργίας για επενδυτικές εταιρείες και χρηματαγορές. Βασικό σημείο του νέου κανονισμού είναι η ικανότητα των επενδυτικών εταιρειών να παρέχουν οικονομικές υπηρεσίες σε άλλα κράτη μέλη.

Η οδηγία MiFID αντιμετωπίζεται από την Επιτροπή ως ακρογωνιαίος λίθος στη δημιουργίαενός κοινού ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Εκτιμάται, δε ότι η MiFID θα άρει τα όποια εμπόδια δυσχεραίνουν τις επενδυτικές δραστηριότητες εντός της Ευρώπης, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας για τους επενδυτές ανά την Ευρώπη.

Βάια Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.