ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάτημα» σε νέα χρηματιστηριακή αγορά, τραπεζικά προϊόντα και ΕΣΠΑ θα βρουν οι ΜμΕ

19:56 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Η νέα χρηματιστηριακή αγορά (semi-regulated) η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα αντίστοιχων ξένων κεφαλαιαγορών, η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και επενδυτικών σχεδίων αλλά και η διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, θα αποτελέσουν τους τέσσερις άξονες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τους «άξονες» αυτούς ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης από το «βήμα» του Προσυνεδρίου της Ν.Δ, δίνοντας έτσι το «στίγμα» της κυβέρνησης για την ανάπτυξη αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 «Για εμάς, η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί από την αρχή της θητείας μας, πρωταρχική μας προτεραιότητα. Διότι αποτελούν τον κορμό της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός, αναλύοντας στη συνέχεια το αναπτυξιακό υπόδειγμα που ακολούθησε η κυβέρνηση για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών τους βημάτων.              

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (οι φόροι για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ υποχώρησαν από το 35% στο 25%, ενώ για Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες από το 25% στο 20%) αλλά και τα επενδυτικά σχεδία που έχουν εγκριθεί μέσα από τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Πιο συγκεκριμένα στα δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου έχουν εγκριθεί, 3.500 επενδυτικά σχέδια ύψους 7,4 δις ευρώ τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προϊόντα που είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Πρόκειται για ένα πάγιο και διαχρονικό πρόβλημα που στερούσε από τις επιχειρήσεις μας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, παραθέτοντας στη συνέχεια τους τέσσερις «πυλώνες» τους οποίους δρομολογεί η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μονάδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας οι άξονες αυτοί έχουν ως εξής:           

1. Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό μας σύστημα που οδηγεί στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προϊόντων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τις ΜμΕ. Για τον σκοπό αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Το όφελος, όπως τόνισε ο Υπουργός  τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους αποταμιευτές, είναι ήδη ορατό, καθώς έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός και προσφέρονται περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις ΜμΕ.

2. Ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία μιας ώριμης Κεφαλαιαγοράς, που να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και από ένα συγκροτημένο πλαίσιο για την προστασία των επενδυτών. «Ένα ώριμο Χρηματιστήριο αποτελεί έναν αξιόπιστο εναλλακτικό μηχανισμό για την άντληση κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Έχουμε θεσπίσει νόμους για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Για την προστασία των επενδυτών από φαινόμενα κατάχρησης της αγοράς – νόμους που διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο Χρηματιστήριο. Θεσμοθετούμε παράλληλα μια πιο ευέλικτη χρηματιστηριακή αγορά που δίνει διέξοδο στη χρηματοδότηση των δυναμικών μικρομεσαίων εταιρειών» επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Να σημειωθεί ότι κύριο χαρακτηριστικό της νέας αγοράς θα είναι το ρίσκο αφού, θα ισχύουν τα ανεξάντλητα και απεριόριστα όρια διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υφίσταται το limitup και το limitd own για τις μετοχές της εν λόγω αγοράς.

Για την είσοδο των εταιρειών στο Χ.Α. δεν θα απαιτούνται Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Οι «εισηγμένες» θα έχουν την υποχρέωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων από ορκωτό ή δημοσίευσης μία φορά τον χρόνο, προφανώς στο τέλος της οικονομικής χρήσης.

Aναλυτικότερα οι όροι της νέας αγοράς θα έχουν ως εξής:

- Η αγορά δεν θα εμπίπτει στις "οργανωμένες αγορές" όπως αυτές προβλέπονται και λειτουργούν σήμερα

- Θα εποπτεύεται από την Ε.Κ. στο πλαίσιο της ιδιότητάς της ως αρχής αρμόδιας για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των αγορών.

- Οι προϋποθέσεις εισαγωγής κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση και ο τρόπος λειτουργίας της θα ορίζονται στον κανονισμό του Χ.Α.

- Θα ισχύουν οι γενικές διατάξεις για την κατάχρηση της αγοράς και τις δημόσιες προτάσεις,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.