ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Συνταξιοδοτικό σύστημα με έναν πυλώνα δεν υπάρχει

17:20 - 25 Φεβ 2020 | Οικονομία
Στουρνάρας: Συνταξιοδοτικό σύστημα με έναν πυλώνα δεν υπάρχει
«Στo συνταξιοδοτικό σύστημα η Ευρώπη έδωσε το μήνυμα ότι δεν αρκεί ένα πυλώνας», παρατήρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενώ αναφερόμενος στον νέο του ρόλο ως προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι η «εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στο πρόσωπό μου αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την επιστροφή της στην κανονικότητα».

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ). «Πλέον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να προβάλλουν την εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και να συμβάλλουν, προς όφελος του ασφαλισμένου, στην επικράτηση του θεσμού αυτού και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα αυξηθεί και η αποταμίευση», ανέφερε.

«Η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών, όχι μόνον από ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και από όλες τις οντότητες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε όφελος του ασφαλισμένου», συνέχισε αναφερόμενος στα οφέλη των ΠΕΠ.

Όμως, παρατήρησε «για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η πολιτεία να τον αναγνωρίσει ως κομβική συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, και, κατά δεύτερον, να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα».

«Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εν λόγω συνεργασία και από τα κίνητρα αυτά, τόσο για τους αποταμιευτές όσο και την οικονομία εν γένει, υπερβαίνουν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος τους», εξήγησε.

Ίδια φορολογικά κίνητρα ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στην φορολογική μεταχείριση ως αναγκαίο συστατικό που πρέπει να ισχύσει και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής διαχειρίζονται σημαντικού μεγέθους επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια, με ετήσια ασφάλιστρα που ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ. Καθώς αυτά τα συμβόλαια προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, γίνεται αντιληπτό ότι από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ήδη επωφελούνται οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης», υπογράμμισε.

Κατά την άποψή του Διοικητή της ΤτΕ, «θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια φορολογικά κίνητρα στην αντιμετώπιση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης των εργαζομένων σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους».

Βήματα για μια εύρωστη εξέλιξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στην εξέλιξη και στην πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε σε κάποια απαραίτητα βήματα:

«-        Απαιτούμενο βήμα ως προς τη διάρθρωση και λειτουργία των διοικητικών τους συμβουλίων είναι η περιοδική αξιολόγηση και αυταξιολόγηση των μελών. Η αξιολόγηση της καταλληλότητας και της αξιοπιστίας των μελών των διοικητικών συμβουλίων αποτελεί πρωτίστως  ευθύνη των ιδίων των επιχειρήσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

-        Απαιτούμενο βήμα ως προς τις βασικές λειτουργίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι και η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος  στο εσωτερικό τους,, ώστε να μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον εφόσον διασφαλίζεται ότι οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται απρόσκοπτα και ελεύθερα, απαλλαγμένες από κάθε είδους άσχετες επιρροές.

-        Απαιτούμενο βήμα στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι η επιτάχυνση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των συστημάτων τους, ώστε να μην μείνει πίσω η ασφαλιστική αγορά στον συνεχώς εντεινόμενο αλλά και διευρυνόμενο ανταγωνισμό.

-        Απαραίτητο βήμα από την πλευρά των μετόχων για μια καλύτερη  διακυβέρνηση είναι ο διαχωρισμός τους από τη διοίκηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η μέριμνά τους πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση και η διατήρηση κατάλληλων και αποτελεσματικών διοικήσεων».

«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να προσαρμοστούν στις τρέχουσες τάσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επενδύοντας στην τεχνολογία, στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα δώσει την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Καίρια, χαρακτήρισε, τη συνδρομή του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στον κλιματικό κίνδυνο, ενώ αναφερόμενος στα Ειδικά Μητρώα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, είπε ότι «η σημερινή εικόνα αυτής της αγοράς είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική του πραγματικού τρόπου λειτουργίας της».

Για το ρόλο της ΤτΕ ως εποπτικής αρχής σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας στο επόμενο διάστημα είναι η εποπτεία του τρόπου άσκησης του Επιχειρείν της Ασφάλισης».

Χαρά Κάνδηλα

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.