ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 4 Ιουλίου η νέα δίκη της ΔΕΚΑ

20:43 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Την ερχόμενηΤετάρτη, 4 Ιουλίου, θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κατηγορούμενους επτά πρώην μέλη της διοίκησης της ΔΕΚΑ, για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα σήμερα το αίτημα της υπεράσπισης για αποβολή της παράστασης ως πολιτικής αγωγής του Δημοσίου, αλλά κατά πλειοψηφία έκανε δεκτό το αίτημα για αποβολή της ΔΕΚΑ ως πολιτικής αγωγής. Έτσι, στη δίκη θα παραμείνουν ως πολιτική αγωγή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που διορίστηκαν για την εκπροσώπηση του Δημοσίου.

Η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για παύση της ποινικής δίωξης ή για αναβολή της δίκης, υποστηρίζονταςότι για την υπόθεση έχουν γίνει, πολιτικές παρεμβάσεις. Επικαλέστηκαν, δε, για τον ισχυρισμό τους αυτό, δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Όπως ισχυρίστηκαν, η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν παρέχονται τα εχέγγυα για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Και ζήτησαν είτε την οριστική αναβολή λόγω απολύτου δικονομικού κωλύματος, είτε την αναβολή της σε χρόνο που να μην αποτελεί πεδίο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Για το λόγο αυτό επικαλέστηκαν αντίστοιχες αποφάσεις της βρετανικής δικαιοσύνης. Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη δημοκρατία την προσέγγιση αυτή της υπεράσπισης, την οποία αποκάλεσε "αρνησιδικία" και ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης".

Όπως τόνισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, θα αποτελέσει προσβολή για τη δικαιοσύνη αν κάθε φορά που μια δίκη σχολιάζεται, ή αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης,καταργείται.

Ο εισαγγελέας έδρας κ. Ηλίας Κολιούσης ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, χαρακτηρίζοντας άστοχη την τοποθέτηση της υπεράσπισης περί μη εκδίκασης της υπόθεσης, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Και πρόσθεσε :"κανένας, ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί να επηρεάσει την κρίση των Ελλήνων δικαστών". Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να δικαστούν γρήγορα και να μην σέρνεται η υπόθεσή τους.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος στην επόμενη συνεδρίασή του.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.