ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή: ''Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου'' για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων

21:51 - 27 Ιουν 2007 | Οικονομία
Αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία αποφάσισε να αποστείλει η Επιτροπή για μη κοινοποίηση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/48/EΚ σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων, και της οδηγίας 2006/49/EΚ για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων επενδύσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι εν λόγω οδηγίες – γνωστές ως "οδηγία για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων" - θέτουν νέους κανόνες για τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή του ποσού των ιδίων χρηματοδοτικών πόρων που οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδύσεων πρέπει να διαθέτουν προκειμένου να καλύψουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται. Οι οδηγίες εισήγαγαν ένα πλαίσιο το οποίο λαμβάνει περισσότερο υπόψη τους κινδύνους και είναι πιο ευέλικτο, με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την ενθάρρυνση της καλύτερης κατανομής κεφαλαίου και τη διασφάλιση της χρηματοδοτικής σταθερότητας. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν σωστά από όλα τα κράτη μέλη, οι οδηγίες θα αποβούν εις όφελος των καταναλωτών, των καταθετών και των επενδυτών στην ΕΕ, τονώνοντας την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η προθεσμία μεταφοράς των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.