ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικές εισφορές: Άνοιξε η πλατφόρμα-Πώς γίνεται η επιλογή ανά κατηγορία

12:00 - 28 Φεβ 2020 | Οικονομία
Ασφαλιστικές εισφορές: Άνοιξε η πλατφόρμα-Πώς γίνεται η επιλογή ανά κατηγορία
Άνοιξε η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμούν να καταβάλλουν εισφορές για όλο το 2020.

Μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, χθες Πέμπτη, στη Βουλή, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την επιλογή εισφορών. «Τώρα οι μη μισθωτοί διαμορφώνετε το μέλλον σας και μπορείτε να προγραμματίσετε και να διαμορφώσετε τις συντάξιμες αποδοχές σας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΦΚΑ.

Μέσω του νέου συστήματος, αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και από 01/01/2020 δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο.

Συγκεκριμένα:

  • επτά ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης,
  • έξι κατηγορίες για αγρότες.

Τι ισχύει ανά κατηγορία

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης ως ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος:

efka

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις ακόλουθες ασφαλιστικές κατηγορίες που απευθύνονται στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους:

efka1

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες - και στις δύο περιπτώσεις - περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται,  επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας στον οποίο αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης:

efka2

Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι

Αποσυνδέονται οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 

efka1

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Στον ενδεικτικό πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης:

efka3

Αγρότες

Για τους αγρότες οι εισφορές αποδεσμεύονται από το φορολογητέο εισόδημα τους και τους παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών με χαμηλότερες εισφορές ως εξής: 

efka4

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης, Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, εισφορές υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).

Στον ενδεικτικό πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης:

efka5

Η κατάταξη σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα νέας επιλογής της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών. 

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για υποβολή της αίτησης είναι έως και Παρασκευή 13/3/2020.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.