ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: «Aλμα» 14,2% των εξαγωγών στο α΄τετράμηνο

16:09 - 28 Ιουν 2007 | Οικονομία
Κατά 14,2% αυξήθηκαν οι εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο του έτους ενώ στόχος είναι το ποσοστό των εξαγωγών να φθάσει στο 9,8% του ΑΕΠ όπως άλλωστε προβλέπει το Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τους στόχους αυτές ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την διάρκεια της 11ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

Παραθέτοντας τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το 2005 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σχέση με το 2004, ενώ το 2006 οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 18,2% σε σχέση με το 2005.

«Το πρώτο τετράμηνο του 2007, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα επιβεβαιώνοντας έτσι  το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, των εξαγωγικών κλάδων αλλά και την αποτελεσματικότητα της νέας εξαγωγικής πολιτικής, που ακολουθούμε από το 2004», επεσήμανε ο υπουργός.  

Η επιτυχής πορεία της εξαγωγικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οφείλεται:  

• Στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουν νέες αγορές και να διευρύνουν την παρουσία τους στις υπάρχουσες.

• Στην αποτελεσματικότητα των συντονισμένων προσπαθειών της Κυβέρνησης που εφαρμόζει την πολιτική ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

• Στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ως φορέα χάραξης της εξαγωγικής πολιτικής και του ΟΠΕ, ως φορέα υλοποίησης της πολιτικής για την εξωστρέφεια και για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων σε αγορές-στόχους.

Βέβαια, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθετη υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να παράσχουν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τα οποία αφορούν:          

• Επιλύθηκαν ορισμένα ακόμη ζητήματα σχετικά με την επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με Υπουργικές Αποφάσεις καιεγκυκλίους ορίζεται με σαφήνεια ότι το 90% του ΦΠΑ επιστρέφεται άμεσα, χωρίς να απαιτείται έλεγχος.

• Επιλύθηκαν ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη φορολογία των μερισμάτων θυγατρικών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν υφίσταται πλέον διπλή φορολογία των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. για τα μερίσματα που εισπράττουν από θυγατρικές τους εταιρείες σε οποιαδήποτε χώρα και αν εδρεύουν αυτές, με την προϋπόθεση η μητρική εταιρεία να συμμετέχει στο κεφάλαιο της θυγατρικής με ελάχιστο ποσοστό 15% και από 1/1/2009 με 10%.

• Οι δαπάνες φιλοξενίας αλλοδαπών πελατών και στελεχών που πραγματοποιούν οι εταιρίες στο νομό που έχουν την έδρα τους,μπορούν πλέον να εκπίπτουν.

• Κατακυρώθηκε ο Διαγωνισμός που αφορά στην μηχανογράφηση του Γενικού Μητρώου Εξαγωγέων και εγκρίθηκε η ένταξη του έργου αυτού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• Συστήθηκε Ομάδα Εργασίας για την απλούστευση των διαδικασιών εξαγωγής αγαθών διττής χρήσης και της συναφούς τεχνολογίας, με την συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής ’μυνας και εκπροσώπων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

• Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ελληνικών εξαγωγών και της καταγραφής των εμποδίων που αντιμετωπίζουν στις αγορές των τρίτων χωρών τα εγχώρια προϊόντα, δημιουργήθηκε Βάση Δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων. Στον φάκελο των Φορέων υπάρχει σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο ζητάμετη συνδρομή των μελών τους για την καταγραφή των εμποδίων, ώστε να συμβάλλουμε στην κατάργησή τους.

• Τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός νόμος του Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Ο Οργανισμός βελτίωσε σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Και συμπεριλαμβάνεται πλέον η ασφάλιση ναυπηγήσεων σε ελληνικά ναυπηγεία. Μετροπολογία του ιδρυτικού του Νόμου, ο ΟΑΕΠ αναλαμβάνει τη διαχείριση καθεστώτων εγγυήσεων που παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη δανείων, εγγυητικών επιστολών και πιστώσεων στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Ειδικότερα, εγγυήσεων που παρέχονται προς ημεδαπές επιχειρήσεις, τελικούς αγοραστές, εφόσον το σύνολο των εργασιών ναυπήγησης θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, με βάση αυτό το καθεστώς, για τη ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, που θα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.