ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό- κορονοϊός οι νέες μεταβλητές στην «μάχη» για δημοσιονομική χαλάρωση

11:29 - 07 Μαρ 2020 | Οικονομία
Προσφυγικό- κορονοϊός οι νέες μεταβλητές στην «μάχη» για δημοσιονομική χαλάρωση
Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς μετά τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του 2019, οι επιπτώσεις του κορονοϊού αλλά και της προσφυγικής κρίσης επιτείνουν την ανησυχία για το πως θα κινηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Έστω κι αν δημοσίως τηρείται και για λόγους πολιτικούς μια ψύχραιμη στάση η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά και τα εσωτερικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Έτσι φαίνεται ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να ενταθεί καθώς και στην Ε.Ε. δε λείπουν οι φωνές που εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία περιθώριο να ανασάνει.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση δαπανών από τα πλεονάσματα για χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και ακραίες καταστάσεις, όμως, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό θα είναι αρκετό.

Σύμφωνα, πάντως, με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το επικείμενο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, θα δοθεί δυνατότητα ευελιξίας σε όρους απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, στη χώρα μας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κορονοϊού δεν αποκλείεται να υπάρξει ευελιξία στους στόχους του προγράμματος. Επισημάνθηκε, πάντως, πως δεν έχει γίνει αντίστοιχη συζήτηση για την επίπτωση των έκτακτων συνθηκών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Ο αξιωματούχος μίλησε και για τα σχέδια πρόσθετης στήριξης της ρευστότητας στην Ε.Ε. μέσω πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αν χρειασθεί.

Τέλος, έκρινε ως θετική την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στην εν λόγω σύνοδο. Ωστόσο, ανέφερε πως πρόοδος απαιτείται στο θέμα των κόκκινων δανείων. Επεσήμανε δε πως δεν θα συζητηθεί η αλλαγή της χρήσης των κερδών ομολόγων, αφού συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία με στόχο αυτή να τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Το εσωτερικό «μέτωπο»

Τούτων δοθέντων στο εσωτερικό μέτωπο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για μια σειρά εναλλακτικών μέτρων, εφόσον μέτρα «καραντίνας» μπουν σε εφαρμογή.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε χτες μετά από σχετική σύσκεψη, είναι κάθε μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου, το οποίο θα ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, να συνοδεύεται και από ένα αντίστοιχο μέτρο στήριξης. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικό παράγοντα που μετείχε στη συνάντηση, τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Κατά τον ίδιο, προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Αναλυτικά τα μέτρα και τα αιτήματα που εξετάζεται να τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

- παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις

- επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθών

- χρηματοδοτικά εργαλεία

- χαμηλότοκα δάνεια

Οι παρεμβάσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, μάλιστα, θα γίνονται σε 3 επίπεδα:

α) χωρικό π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα,

β) ανάλογη παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο με αναφορά σε ολόκληρες περιοχές, 

γ) σε κλάδους υπερτοπικά ή  και συνολικά στο σύνολο της οικονομίας.

Ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, θα γίνεται με περίσκεψη. «Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα 1 μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση).

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.